Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerka Saková vymenovala za policajného prezidenta Milana Lučanského
Zdielať na

Ministerka Saková vymenovala za policajného prezidenta Milana Lučanského

BRATISLAVA / Ministerka vnútra Denisa Saková vymenovala do funkcie staronového policajného prezidenta Milana Lučanského. Ten predstavil svoje ciele a priority, o ktoré sa bude vo svojej funkcii usilovať.

"Ani jeden poslanec branno-bezpečnostného výboru nehlasoval proti nemu, bolo prítomných 11 poslancov, 7 hlasovalo za jeho nomináciu, nikto nehlasoval proti, traja sa zdržali hlasovania a jeden nehlasoval," povedala ministerka vnútra Denisa Saková s tým, že práve preto sa rozhodla vymenovať za šéfa polície Milana Lučanského. 

​"Svoje priority som už predstavil, poďakovať by som chcel v prvom rade za dôveru. Ja len verím, že bude pokračovať v práci, ktorá bola začatá. Jedna z hlavných priorít, ktoré som si vytýčil je stabilizácia policajného zboru a zvýšenie dôveryhodnosti," uviedol Lučanský. 

Staronový šéf polície by chcel nastaviť tiež systém kariérneho postupu. Chce riešiť platové a sociálne náležitosti, aby aj mladí ľudia prišli do policajného zboru, ktorý chcú obohatiť hlavne o odborníkov. 

Lučanský zároveň prehlásil, že verí vyšetrovacím tímom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a nemá v pláne zatiaľ robiť žiadne personálne zmeny. Prioritne chce riešiť elektronickú identifikáciu policajtov, ktorá by mala zamedziť aj zneužívaniu právomocí pri lustráciách civilistov, vrátane novinárov. "Chceme to riešiť v skrátenom čase a financovať z európskych štrukturálnych fondov, ak to bude možné, inak z rozpočtu ministerstva vnútra," dodala Saková. 

"Ako ja môžem mať k tomu emóciu, pokiaľ to prebehlo procesom, niekedy povedať spokojný, nespokojný, ja toto menovanie rešpektujem," vyjadril sa predseda parlamentu Andrej Danko. 

Opoziční politici síce zo samotného procesu výberu policajného prezidenta nie sú nadšení, no zároveň vravia, že Milan Lučanský si zaslúži dostať šancu, aby mohol ukázať, či to s transformáciou polície myslí vážne. "Určite je Lučanský o triedu lepší ako bol Gašpar, ktorý bol bábka Bödöra," povedal predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. 

Pridal sa aj predseda strany SaS Richard Sulík: "Je tam ešte mnoho pochybných nominácií v polícii a keď ju chce naozaj očistiť, má čo robiť." 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy