Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Aj počasie na Dušičky zosmutnie. Čaká nás výrazná zmena
Zdielať na

Aj počasie na Dušičky zosmutnie. Čaká nás výrazná zmena

SLOVENSKO / Dnes sa ešte tešíme so slnečného a mimoriadne teplého dňa, no slnečnej nálady si musíme nabrať aj do zásoby. Nebude dlho trvať a príde skutočná nefalšovaná jeseň.

Streda ráno mala najvyššiu teplotu na našich horách, Štrbské pleso malo už ráno pred 7.00 hod teplotu vyššiu ako 12°C a pod Tatrami, v Poprade sa ľudia balili do vetroviek. Tam pri hmle bola teplota iba slabo nad 2°C. Vo vyšších vrstvách atmosféry sa k nám stále ešte dostáva veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch, ktorý prináša aj spomínané rozdiely v teplote na kopcoch a pod kopcami. Inverzný charakter počasia ale vytrváva iba do predpoludnia, potom sa už nížiny stávajú teplejšie ako kopce. Aj dnes sa ranné hmly postupne rozplynú a zvíťazí slnko. Dnešná maximálna teplota dosiahne od 20 do 26°C, na miestach s dlhšie trvajúcou hmlou bude chladnejšie, od 14 do 19°C.

V podobnom, duchu vydržíme až do nedele, ale postupne bude pribúdať lokalít, kde sa hmla či nízka oblačnosť bude vyskytovať počas celého dňa. "Až do nedele teda počítajte s teplým charakterom jesene, so slnkom, bez zrážok , s teplotou od 17 do 23°C, pri hmle bude teplota nižšia," vraví meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Na obzore sa už črtá výrazná zmena v počasí. Od severozápadu by v priebehu pondelka mal naše počasie začať ovplyvňovať studený front. Predpovedné modely naznačujú, že bude výrazný, so skutočne výrazným prepadom teplota vzduchu.

V pondelok už bude oblačno, od severozápadu až zamračené a miestami dážď. Na teplomeroch už bude podstatne menej, len od 10 do 15°C, na severozápade a krajnom západe budú lokality aj s nižšou teplotou ako spomínaných 10°C. Vietor bude od severozápadu a bude umocňovať pocit chladu. Hranica sneženia v priebehu pondelka poklesne na 1100 m.

V utorok sa bude už sneženie objavovať na severe už od 700 m, bude fúkať severák a natekajúci studený vzduch prinesie ďalší pokles teploty. Maximálne denná teplota v utorok už bude iba od 6 do 11°C, ale na severe iba okolo 4°C.

V stredu bude mrazivé ráno, a aj deň bude studený- od 3 do 8°C. Aj keď ide o výhľad na pomerne dlhú dobu dopredu, jedno je isté – chystá sa zmena, oproti aktuálnemu počasiu výrazná a treba sa na ňu pripraviť.

Teplotné rekordy

Prúdenie teplého vzduchu k nám a zasahujúca oblasť vysokého tlaku so stredom nad čiernym morom aj v stredu priniesli na naše územie neštandardne vysokú dennú teplotu.

Z neoficiálnych hodnôt meraní boli prekonané teplotné rekordy platné na dnešný deň na staniciach Hurbanovo, Piešťany, Lučenec, Žilina, a pravdepodobne aj Košice. Teplotné rekordy boli z rokov 2013, ale aj z 1989. Najteplejšie bolo v Hurbanove, 26.2°C, ale teplo bolo aj v Žiline, 23.7°C , v Dudinciach, 25.2°C . Teplý vzduch pravdepodobne potešil aj obyvateľov na Orave, Liesek v stredu dosiahol 20.5°C .

Turisti v Tatrách mohli chytať bronz, na Štrbskom Plese bolo dnes 18.5°C a na Lomnickom Štíte bolo dnes takmer 10°C!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy