Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prasací mor likviduje aj farmárov, ktorí majú zvieratá úplne zdravé
Zdielať na

Prasací mor likviduje aj farmárov, ktorí majú zvieratá úplne zdravé

ZEMPLÍN / Zákaz predávať, zákaz ľubovoľne spracovať a zákaz kdekoľvek prevážať. Veľkochovatelia ošípaných v regióne na juhovýchode Slovenska, kde sa vyskytol Africký mor ošípaných hovoria o rukojemníckej situácii. Ich zdravé prasiatka totiž nikto nechce. Mnohé z nich na to doplatili a skončili v kafilérii.

V trebišovskom okrese je cez 3000 kusov zvierat, v Michalovskom je nejakých 5000 kusov zvierat," vraví nešťastný člen predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Alexander Palágyi. Ošípané z rizikovej zóny už dva mesiace nekončia na bitúnkoch. 

Na spracovanie ošípaných z rizikovej oblasti sú určené karanténne bitúnky, kde sa nákaza moru pomocou testov úplne vylúči. Ani to však nestačí. Odberatelia a zákazníci už o ne nemajú záujem.

Pod katastrofálnu situáciu sa podpísalo najmä nariadenie európskej komisie. Všetky mäsové výrobky z týchto ošípaných totiž musia byť označené veľkou špeciálnou nálepkou. Snaha o výnimku Slovensku nevyšla. "Niekto na Slovensku rozšíril strašiaka, že to mäso nie je dobré a kvalitné, nie je to pravda," vraví riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš. 

Chovatelia hovoria o obrovských škodách, ktoré rastú každý deň. Po vzore zahraničia čakajú na reakciu štátu, ktorá je vo výraznom omeškaní. Ošípané je nutné ihneď spracovať a mäso uskladniť. "Je cesta jediná, že vstúpi do toho ministerstvo pôdohospodárstva s kompenzáciou," dodal Bíreš. 

Pozrite si archívnu reportáž o opatreniach pred morom ošípaných: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy