Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nahrávka údajného rozhovoru Trnku a Kočnera sa týka aj kauzy skrachovaných nebankoviek BMG a Horizont
Zdielať na

Nahrávka údajného rozhovoru Trnku a Kočnera sa týka aj kauzy skrachovaných nebankoviek BMG a Horizont

BRATISLAVA / Nahrávka údajného rozhovoru bývalého generálneho prokurátora Trnku s Marianom Kočnerom, ktorú zverejnil Denník N naznačuje ich prepojenie aj s jednou z najzávažnejších káuz Slovenska - krachom nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

Pripomíname, že Trnka svojho času, ešte ako generálny prokurátor - napriek odmietavému postoju prokurátorov a sudcov - nariadil prepustenie Jozefa Majského z väzby. V rozhovore s Kočnerom zaznelo aj to, koľko za to mal dostať.

D. T.: On mi povedal, že ja mám 25 miliónov za Majského.
M. K.: On ti povedal, že ty máš 25 miliónov za Majského? To ti povedal Haščák?
D. T.: Áno.
M. K.: A odkiaľ to on vie?.
D. T.: To ja neviem. Ja som si myslel, že to má od teba, alebo že mu to niekto natáral.
M. K.: No to mu asi niekto natáral. Ja som počul aj 50 už.

Peniaze za Majského

Po prepustení z väzby sa na kameru Jozef Majský vyjadril, že sa cíti dobre, pretože zvíťazila spravodlivosť. Na otázku novinára, čo by chcel odkázať poškodeným klientom nebankovky odpovedal stručne: "Nič!"

"My to berieme iba ako fakt, či už vzatie, alebo teraz jeho momentálne prepustenie," vyjadril sa vtedy ešte generálny prokurátor Dobroslav Trnka. 

D. T.: No takže a že prečo ja potom robím, ale ja hovorím, že ja nemám žiadne peniaze a že ja ani žiadne peniaze nechcem, vravím, že ja na to môžem j…ť. Moja idea bola taká, že keď odídem z poj…j prokuratúry, tak sa u vás zamestnám niekde v nejakej poj….nej bezpečnostnej službe a chcem mať absolútny pokoj.

D. T.: No lebo preto, že všade, kde sa objavím, tak všetci si myslia, že mám z toho 180 miliónov, lebo som zobral od Reháka, lebo som zobral cez teba od Majského, lebo som zobral cez teba za neviem koho.

M.K.: Aj Glváč za mnou prišiel a povedal, že aby som mu dal 10 miliónov za Majského, lebo že som zobral 30 alebo 50, ale to neni pravda. Majskému som pomáhal kvôli jeho dcére. Som krstný otec jeho vnuka. A ja za priateľské služby neberiem peniaze a nikdy som nebral.

"Nemám dôvod vyjadrovať sa k rozhovoru dvoch súkromných osôb, ktoré spomínajú moje meno v súvislostiach, o ktorých nemám ani najmenšie tušenie," vyjadril sa k nahrávke Martin Glváč. 

Mečiarove CDčko

Reč padla aj o obsahu legendárneho Mečiarovho CD-čko, na ktorom mali byť mená politikov, ktorí si vybrali veľké sumy peňazí z nebankovkiek tesne pred ich krachom.

D. T.: Teraz ti hovorím absolútnu pravdu. Natiahol som to na ten kľúč, vymazal som to z počítača a vymenil som hardisk, ale tak som vymenil hardisk, aby to čo tam je BMG Horizont, aspoň zostal.
M. K.: To sa nedá.
D. T.: Dá sa to.

Rovnako ako Mečiar, aj Trnka používa pre jeden predmet tri odlišné pomenovania: kazeta, cédéčko, disketa, takže vlastne nie je jasné, o aký druh nosiču ide.

Neprijal žiadne peniaze?

Z rozhovoru vyplynulo aj to, ako môže generálny prokurátor dodržať sľub, že nikdy nevezme peniaze za vybavenie niečoho na objednávku. Je to jednoduché - peniaze zaňho prevezme niekto iný.

M. K.: Ty si povedal jednu vec. Ty nechceš počas výkonu svojej funkcie nikdy v živote zobrať za nič peniaze. A povedal si, že ak niekedy niečo vybavím, mám to odložiť a mám ti to držať. S tým, že keď budeš potrebovať, si peniaze vyberieš, bolo to tak?
D. T.: Bolo. Veď ja ti to potvrdzujem.
M. K.: Vždy, keď si si peniaze vypýtal, tak som ti ich dal?
D. T.: Áno.
M. K.: A povedal som ti, že ich tu máš odložené.
D. T.: Áno.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy