Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Študenti vymenili aktovky za transparenty. Pred školou protestovali proti vedeniu
Zdielať na

Študenti vymenili aktovky za transparenty. Pred školou protestovali proti vedeniu

BRATISLAVA / Väčšina školákov a študentov sa v pondelok ráno s aktovkou v ruke vybrala do školy. Boli však aj takí študenti, ktorí namiesto učebníc vzali do rúk transparenty a megafón a vybrali sa pred školu - protestovať. Konkrétne žiaci z jednej bratislavskej strednej umeleckej školy, ktorí nie sú spokojní s celkovou situáciou v ich škole.

"My vlastne na začiatku školského roka platíme 100 eur na pomôcky ako sú napríklad papiere alebo materiál na prax. Avšak tento rok nám nebol doručený ani nejaký nový materiál na prax, ani papiere, ktoré si musíme kupovať zo svojho," povedala organizátorka protestu, študentka 3. ročníka SUŠ scénického výtvarníctva Monika Mečárová. Napriek tomu, že študenti za vymeškané vyučovanie dostanú s najväčšou pravdepodobnosťou neospravedlnené hodiny, prišli ich podporiť aj niektorí rodičia. "Postupne vychádzajú na povrch také veci, ktoré nás absolútne vytáčajú. Lebo tu nie sú podmienky pre deti. Dcéra sedela vo štvrtok v lavici bez výkresu lebo nedostali výkresy," uviedla mama nespokojnej žiačky. 

"Máme veľmi drahé odbory, máme nakúpené kamery pre scénických technikov, kostyméri šijú také výpravy, kde jedny šaty stoja 500 až 800 eur. Maskéri drahé maskérske líčidlá, pracujú len s profesionálnymi," tvrdí riaditeľ školy Milan Búci. Študentom sa však nepozdáva napríklad ošarpané priestory či nedostatočná čistota sociálnych zariadení. Výčitky má však voči študentom v tomto smere aj riaditeľ školy, ktorému sa nepáči ako k sociálnym zariadeniam niektorí pristupujú. Problémov je však podľa žiakov a ich rodičov na tejto škole viac. Nesúhlasia napríklad s niektorými novými školskými pravidlami. "Keď nemáte prezuvky, tak bude platiť to, že vás pošlú domov a vás neospravedlnia. Kto sa bude starať o to, že kde to dieťa je?" povedala mama nespokojnej žiačky. 

"Mňa hnevá asi všetko, či už je to tých 100 euro, či prezuvky, či ten prístup k nám a k učiteľom," povedala študentka scénického výtvarníctva Veronika Macáková. Hospodárenie na tejto škole aktuálne preveruje kontrola. "Nemali sme žiadnu vedomosť o pripravovanom štrajku študentov, ani sme nedostali žiadnu sťažnosť. V súčasnosti prebieha na tejto škole plánovaná kontrola Bratislavského samosprávneho kraja," povedala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy