Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ak chceme pri kúrení v krbe ušetriť, potrebujeme zdroj tepla nezávislý na energiách
Zdielať na

Ak chceme pri kúrení v krbe ušetriť, potrebujeme zdroj tepla nezávislý na energiách

Zdroj: archív TUMA

Slovenskej ekonomike sa darí. Dokonca až natoľko, že vládni politici chystajú ďalšie zdražovanie elektrickej energie. Zároveň idú zvýšiť pre SZČO sociálne i zdravotné odvody. Roztočí sa nová špirála zdražovania, nakoľko elektriku potrebujeme všade. Žobrákov a bezdomovcov pribudne, exekútori si naplnia vrecká. Stres a napätie opäť narastie.

Do našich peňaženiek budeme mať ešte hlbšie a na našom utiahnutom opasku vyvŕtame ďalšiu dierku. Dokedy ešte?

Povzdych a tiché zašomranie – „zlatý socializmus“.

Zlaté časy a bezstarostný socialistický režim je preč a nám nezostáva iné ako šetriť. Šetriť vlastné zdroje, aby sa oligarchia mala ešte lepšie a aby obyčajný človek prežil bez ujmy na zdraví.

Malým návodom na úsporu v domácnosti, na chalupe, v domčeku je úspora pri vykurovaní. Vykurovanie tvorí najvyššiu položku rodinného rozpočtu, preto ak to už inak nejde kúrime v krbe, v kachliach v sporáku drevom, ktoré je stále najlacnejšie. (Pochopiteľne, ak nám drevo naši najvyšší predstavitelia nevyvezú všetko za hranice).

archív TUMA

Staré vykurovacie systémy boli jednoduché, ale najúspornejšie. Ich využívanie bolo najlacnejším kúrením. Kotol na tuhé palivo, ktorý používal hrubé potrubia pre cirkuláciu vody nepotreboval žiadne čerpadlo a okruh fungoval samospádom. Nepotrebovali sme sociálne balíčky a žili sme bez stresu s plnou špajzou z vlastnej záhradky.

Robíme krok späť, ale s jednoduchým krbom šetríme.

Áno, vraciame sa nechcene do civilizácie 40 rokov vzad, ale ak nám to finančne nevychádza je to riešením. Nech sa hanbia politici, ktorí si odhlasovali vysoké platy z daní stále chudobnejšieho slovenského občana.

Ak nám idú zvýšiť už i tak dosť drahú elektrickú energiu, potrebujeme kúriť v krbe, ktorý nemá žiadne čerpadlo , ventilátor a je plne nezávislý od energií. Pochopiteľne, takéto úsporné riešenie je možné iba u chalupárov, kde je prístup k drevu a miesto pre sušenie a skladovanie. Ľudia v bytových domoch túto možnosť žiaľ nemajú. Malým bonusom je fakt, že krbové vložky najmä liatinové, napríklad – Uniflam sú cenovo dostupné. Pre potrebu komplexného teplovzdušného vykurovania stačí správne nadimenzovať výkon vložky, nainštalovať jednoduché rozvody a obostavať krbovú vložku vhodným materiálom, ktorý môže plniť zároveň akumulačnú funkciu. Orientáciu krbu je najvhodnejšie optimalizovať do stredu obytnej časti domu do otvoreného priestoru. Dôležitý je dobrý a funkčný komín, ktorý je základom pre bezpečnosť. Ak máme finančnú rezervu je vhodné pristúpiť k akumulačnej obostavbe s funkciou sálavého tepla. Akumulačnú masu pre sálavé teplo je možné integrovať do krbovej obostavby.

Alternatívou sú i krbové kachle a sporáky na drevo.

Iná možnosť lacného vykurovania a úspor sú krbové kachle a sporáky na drevo. Je to najlacnejšia verzia vykurovania. Krbové kachle sú ľahko pripojiteľné a pohybujú sa v cenách už od 120,-€. To je dôvod prečo chalupári siahajú po tomto produkte najčastejšie. Výber z viac ako 1000 druhov dáva možnosť naozaj rozhodnúť sa podľa svojich možností a potrieb. Krbové kachle sú nenáročné na komínový prieduch a sú funkčné i v klasických tehlových komínoch s použitím nerezovej bezpečnostnej vložky. Verzie krbových kachlí príklad u výrobcu La Nordica umožňujú i varenie na varnej doske prípadne pečenie v krbovej rúre.

archív TUMA

Sporáky sú zariadenia, kde môžeme využiť naozaj tepelný zdroj a multi-krbové zariadenie pre kúrenie, varenie i pečenie. Naviac kvalitný sporák od výrobcu La Nordica je i kuchynský klenot a dominantný prvok v byte.

archív TUMA

​Nakoľko od bujného politického systému na Slovensku nemožno očakávať radikálnu nápravu, zostáva nám iba veriť, že raz bude lepšie a poradiť si v rámci svojich možností.

Požiadavky, otázky a odpovede, ako i poradenstvo, záručný i  pozáručný servis k vykurovaniu a úsporným vykurovacím zdrojom získate v pobočkách predajní obchodnej siete krby-komíny TUMA, prípadne v centrále firmy TUMA v Bánovciach nad Bebravou.

archív TUMA

Najčítanejšie správy