Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Chránený bobor a nechránená osada. Obyvateľom sa kopec zosúva na obydlia
Zdielať na

Chránený bobor a nechránená osada. Obyvateľom sa kopec zosúva na obydlia

KOLAČKOV / Z osady za dedinou Kolačkov na severovýchode Slovenska sa stáva unikát. Miestni ľudia žijú pod kopcom, ktorý sa na nich zosúva. Skaly im už pomaly padajú na hlavu, ale odsťahovať sa nemajú kam. Problémom v tomto prípade nie sú peniaze, ale ochrana prírody, presnejšie zákonom chránený bobor a chránené vtáčie územie.

Nie je to výmysel miestnych ľudí, niektorí naozaj žijú medzi skalami a kopec sa pomaly zo dňa na deň posúva k ich skromným domom. "Po troške to ide dole, a my sa bojíme, aby to na nás nespadlo, aby nám deti nezabilo a drevo je zhnité. My chceme žiť pekne, tiež ako gadžovia," uviedol Ľubomír Mirga, obyvateľ osady. 

​Už pred rokom v osade vyhlásili mimoriadnu situácia. Jeden svah sa im už v minulosti nečakane zosypal, bol to najmasovejší monitorovaný zosuv pôdy v histórii Slovenska. A podobná situácia môže podľa starostu nastať aj v tejto osade, keďže svah sa nebezpečne približuje k tamojším chatrčiam. "Keby išlo o dve rodiny nie je problém, ale presťahovať 86 rodín to nie je také jednoduché," objasnil Pavol Zamiška, starosta Kolačkova. 

Kopcu sa v goralskom jazyku hovorí Dehavica, v preklade to znamená niečo ako Dýchajúci kopec. Miestni sú presvedčení o tom, že on naozaj žije a je v pohybe. Ohrozených ľudí už mali sťahovať pred rokom, no vytypované lokality sa nachádzali na chránenom území, a tak im to ochranári nedovolili.

Mimoriadna situácia zatiaľ nemá riešenie. Bobra presťahovať nemôžu a nezrušia ani chránené vtáčie územie. A tak osada zostava naďalej v ohrození.

V máji museli v Čadci vyhlásiť mimoriadnu situáciu pre zosuv pôdy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy