Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chrípková sezóna sa začala. Percento zaočkovaných je ale na Slovensku stále nízke
Zdielať na

Chrípková sezóna sa začala. Percento zaočkovaných je ale na Slovensku stále nízke

BRATISLAVA / Chrípková sezóna sa začala a opäť je aktuálne očkovanie proti tomuto vírusu. Na našom trhu sú k dispozícii už aj štvorvalentné vakcíny, to znamená, že účinkujú proti štyrom typom vírusov. Donedávna sa používali trojvalentné, no tie sú už na ústupe.

"Jedna z vakcín je aktuálne dostupná v lekárňach pre pacientov a vzhľadom na záujem držiteľ registrácie informoval, že plánuje dovoz ďalších balení," uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. 

Ľudia ale budú môcť siahnuť aj po druhom type štvorvalentnej vakcíny. "Táto vakcína bude k dispozícii pacientom od približne polovice októbra," informovala  Zuzana Eliášová.

V čom sa líši štvorvaletná vakcína od trojvalentnej?

"Aktuálna štvorvalentá vakcína proti chrípke obsahuje aj povrchový antigen vírusu chrípky typu B Phuket," objasnila Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ. "Trojvalentné vakcíny postupne výrobcovia stiahli z trhu," doplnila Slávka Gáborová, hovorkyňa VšZP.

Problémom je ale podľa Úradu verejného zdravotníctva to, že Slováci o zaočkovanie sa proti chrípke nemajú záujem. Slovensko je totiž stále na chvoste v Európskej únii a zaočkovanosť ľudí u nás nedosahuje ani 5 percent. WHO pritom odporúča celkovú zaočkovanosť viac ako 30 percent. "Mnohí ľudia považujú chrípku stále za banálne ochorenie, často si ho mýlia so silným prechladnutím. Ochorenie podceňujú," vysvetlila Daša Račková.

Podľa rezortu zdravotníctva sa za vakcíny do konca roka dopláca. "Do konca roka je doplatok pacienta k vakcíne 5,46 eur a do 1. januára budúceho roka doplatok bude nulový. "Do konca roka je doplatok pacienta k vakcíne 5,46 eur a do 1. januára budúceho roka doplatok bude nulový," povedala Zuzana Eliášová. Poisťovne ale tvrdia, že to vyriešili formou benefitov. "Union zdravotná poisťovňa v rámci podpory prevencie hradí vakcíny proti chrípke v plnej výške ich ceny všetkým svojim poistencom. Plne hradí aj tetravalentné vakcíny proti chrípke," informoval Matej Neumann, hovorca Union zdravotnej poisťovne. "Všetkým našim poistencom počas chrípkovej sezóny plne hradíme očkovaciu vakcínu Influvac Tetra. Vakcínu Vaxigrip Tetra hradíme plne alebo čiastočne v súlade s indikačnými obmedzeniami uvedenými v platnom Zozname kategorizovaných liekov," uvádza sa aj v stanovisku zdravotnej poisťovne Dôvera. "V aktuálnej očkovacej sezóne bude Všeobecná zdravotná poisťovňa plne uhrádzať v rámci benefitov štvorvalentnú vakcínu všetkým poistencom," dodala hovorkyňa VšZP.

noviny.sk

​Ako to funguje v praxi?

"Vakcínu predpíše všeobecný lekár a u tehotných poisteniek tak môže urobiť aj gynekológ," informovala Slávka Gáborová. Za posledný týždeň na chrípku ochorelo už 3 234 ľudí. V dôsledku čoho bol prerušený chod troch materských škôl. Úrad verejného zdravotníctva preto v boji proti chrípke odporúča, doplniť vitamín C, fyzickú kondíciu, teplé nápoje aj dostatok spánku. "Je veľmi dôležité počas chrípkovej sezóny si dôkladne umývať ruky a to teplou vodou a mydlom," odporúča hovorkyňa ÚVZ. 

Počas vlaňajšej chrípkovej sezóny u nás na vírus chrípky zomrelo 45 ľudí. A nakazilo sa ním viac ako 157 tisíc Slovákov, preto zaočkovanie sa proti chrípke je jednoznačne účinnou prevenciou a najvhodnejší čas na to je október a november.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy