Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vyšetrovací spis už poznajú rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ako aj obvinený Marian Kočner
Zdielať na

Vyšetrovací spis už poznajú rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ako aj obvinený Marian Kočner

BRATISLAVA / Rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorých zavraždili nájomní vrahovia na začiatku minulého roka, už poznajú celý obsah vyšetrovacieho spisu vraždy svojich detí. Vyšetrovateľ dal k dispozícii preštudovať kompletné dôkazy aj obhajcom, ktorí zastupujú obvinených z vraždy novinára a jeho snúbenice. Už na budúci týždeň bude študovanie spisu pokračovať. Niektorí advokáti obvinených avizujú, že budú od vyšetrovateľa žiadať doplnenie spisu o ďalšie dôkazy. Dnešným dňom má spis naštudovaný aj obvinený Marian Kočner.

Oboznamovanie sa s vyšetrovacím spisom vraždy novinára Jána Kuciaka začalo minulý týždeň. Vyšetrovateľ určil poškodeným rodinám a obvineným s obhajobou termíny, počas ktorých začali kompletne študovať všetko, čo sa v spise vraždy nachádza. Výsluchy svedkov, výpovede obvinených, zistenia špecialistov na balistiku, antropológov, lekárov, súdnych znalcov či expertov na informačné technológie.

Oboznamujú sa so všetkým, čo polícia do spisu počas celého vyšetrovania zozbierala. Spis dnešným dňom končí študovať obvinený údajný objednávateľ vraždy Kočner spolu s jeho advokátom. Právny zástupcovia poškodených rodín spis naštudovali. Mama Martiny Kušnírovej čítanie dôkazov zvládala len veľmi ťažko.

"Čítate tam veci ako sa na vraždu pripravovali, ako vraždili. Farebné fotografie ako tam ležali na mieste... Otrasné veci sú tam," povedala nám Zlatica Kušnírová. 

Podľa právneho zástupcu rodiny Jána Kuciaka je dokazovanie vyšetrovateľom urobené tak, že nemá dôvod na podávanie návrhov na doplnenie dokazovania.

Naopak, je veľký predpoklad, že rozsiahle dokazovanie navrhne Kočnerov právnik. Kočnera práve pre tieto úkony premiestnili z Leopoldova do nitrianskej väznice, kde sedí vo väzbe aj Alena Zsuzsová. Ona s obhajcom spis ešte nevidela. Vyšetrovateľ im ho sprístupní budúci týždeň. Už teraz jej advokát ale vie, že budú požadovať doplňujúce znalecké dokazovanie z odvetvia zdravotníctva.

"K priebehu vraždy sa vyjadrovať nebudem, to sa netýka mojej klientky. Skôr k úkonom, ktoré smerú k dokazovaniu viny mojej klientke. Na to sa budeme zameriavať," povedal advokát Štefan Nesméry. "Nebol braný dôraz na problémy, ktoré má moja klientka. Ak je tam komunikácia Kočnera a mojej klientky, tak aj na to sa chceme zamerať."

Podľa Zsuzsovej advokáta pri jeho klientke nepripadá do úvahy to, že by sa ku skutku priznala a teda očakávajú súdny proces. Advokát Marčeka, ktorý sa priznáva, že Jána a Martinu zavraždil, priebeh vyšetrovania nekomentuje ani teraz. Marček spolupracuje s vyšetrovateľmi a vinu nepopiera.

Rovnako aj hlavný svedok Andruško, od ktorého sa onedlho pre významnú pomoc pri objasňovaní vraždy očakáva, že s prokurátormi uzavrie dohodu o vine a treste. Zaujimavý je stále postoj Marčekovho bratranca Tomáša Szaboa. Muž, ktorého polícia od začiatku označovala za strelca, vypovedal k vražde len raz. Spolu s advokátkou študovanie vyšetrovacieho spisu končia tak ako Kočner, dnešným dňom.

Polícia zároveň zisťuje, kto všetko a o čom komunikoval s obvineným Marianom Kočnerom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy