Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rehabilitácia pre vtákov už funguje aj na Slovensku
Zdielať na

Rehabilitácia pre vtákov už funguje aj na Slovensku

BOJNICE / Vedeli ste o tom, že v bojnickej Zoologickej záhrade majú rehabilitačné zariadenie? Vytvorili ho pre zvieratá schopné návratu do voľnej prírody. Tentoraz vypustili vtáky, ktoré môžu sledovať už aj na diaľku.

Ošetrovatelia v rehabilitačnej stanici v bojnickej zoo vypúšťali zachránené vtáky, ktoré by bez pomoci ošetrovateľov neprežili, do voľnej prírody aj doteraz. Netušili však, čo sa so zvieratami po vrátení do prírody deje. Najnovšie sa to ale zmenilo.

"Teraz to budeme vedieť vďaka vysielačkám, ktoré sú pripnuté na chrbáte. Oni ani nevedia, že to majú," hovorí Jaroslav Slašťan zo Zoo Bojnice.

Vysielačky pripevnili na chrbát dvom bocianom bielym a dvom myšiakom lesným. Počas prvých dní po vypustení sa bociany zdržiavali na Hornej Nitre. Potom si to namierili na juh.

"Preleteli celé Slovensko a dostali sa až do Bosny a Hercegoviny, kde nocovali," vraví zoológ Zoo Bojnice Branislav Tám.

Zoológovia monitorujú bociany 24 hodín denne. Vedia o nich všetko: dĺžku migračnej trasy, či aké biotopy navštevujú. Všetci s napätím čakajú, kam sa až bociany dostanú. Predpokladajú, že majú namierené do Afriky.

"Celkom rýchlo letia, každý deň preletia 250 km," hovorí Jaroslav Slašťan.

Pred sebou majú ešte veľký kus cesty. Na nej ich čaká množstvo nástrah. Ich nepriateľom je aj človek.

"Od množstva elektrického vedenia, až po poľovačky. Ľudia bociany strieľajú a jedia," hovorí Branislav Tám.

Bociany niekedy ocenia ľudskú pomoc:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy