Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Drzá nelegálna stavba pod mostom SNP stále stojí
Zdielať na

Drzá nelegálna stavba pod mostom SNP stále stojí

BRATISLAVA / Začiatkom minulého roka sa pod známym bratislavským UFO-m objavila zvláštna konštrukcia, ktorá pútala pozornosť okoloidúcich ľudí. Ukázalo sa, že nebola postavená legálne a verdikt úradov bol nekompromisný - zbúrať. Od tohto rozhodnutia už ubehol nejaký čas a tak sme zisťovali, čo sa zmenilo.

Úrady túto stavbu už pred rokom označili ako nelegálnu a rozhodli o jej odstránení. Stavba však stojí dodnes. Bez zjavnej zmeny konštrukcia vyzerá rovnako už najmenej jeden a pol roka. No podľa verdiktu úradov tu už v tomto čase po stavbe nemali zostať ani stopy.

Rozhodol tak Stavebný úrad v Petržalke zhruba pred polrokom: "Petržalský stavebný úrad pracuje na spracovaní výsledkov štátneho stavebného dozoru, z tohto dôvodu sa zatiaľ nebudeme k čiernej stavbe pod Mostom SNP vyjadrovať."

Zistili sme však, že voči rozhodnutiu sa majiteľ stavby odvolal a o veci má rozhodnúť Okresný úrad. Vyjadril sa nám však magistrát hlavného mesta, ktorý je majiteľom mosta a okolitého priestoru. So stavebníkom pred časom uzavrel nájomnú zmluvu.

"Magistrát trvá na tom, že boli porušené podmienky nájomnej zmluvy," povedal nám Peter Bubla.

Stavebník dostal síce povolenie na opravu havarijného stavu, ale na stavbu tejto konštrukcie nie. Most SNP sa medzičasom stal národnou kultúrnou pamiatkou, a teda Pamiatkový úrad trvá na odstránení tejto stavby.

"Krajský pamiatkový úrad chce prinavrátiť stav, ktorý zodpovedá pôvodnej architektúre, nesúhlasí s akýmikoľvek dostavbami," povedal PhDr. Karel Prášek, poverený vedením KPÚ Bratislava.

Diamant Dunaja, takto malo byť dielo pomenované a takto by vyzeralo, keby ho stavebník dokončil. Malo to byť informačné a cyklistické centrum pre turistov. Stavebník však vraj o stanovisko nežiadal pamiatkový úrad a postavil stavbu nad rámec úprav, ktoré navrhol statik.

"Zmyslom tých prác má byť naozaj rekonštrukcia, ale nie novostavba, či dostavba," ozrejmuje Karel Prášek.

Stanovisko sme od stavebníka nezískali, ten s médiami zatiaľ nekomunikuje, pravdepodobne čaká na verdikt Okresného úradu. Dovtedy tu táto konštrukcia zrejme bude stáť. Prípadov nelegálnych či oveľa kontroverznejších stavieb je v Bratislave viacero. Pokiaľ Okresný úrad nariadi zbúranie, bude to V Bratislave vzácna výnimka.

Most SNP sa opravuje, obnovuje a zároveň sa pod ním nezákonne stavia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy