Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Andruskó vypovedá v Banskej Bystrici ako svedok v prípade vraždy Jána Kuciaka
Zdielať na

Andruskó vypovedá v Banskej Bystrici ako svedok v prípade vraždy Jána Kuciaka

Zoltán Andruskó je obvinený aj z prípravy vraždy prokurátorov Šufliarskeho a Žilinku a advokáta Lipšica.

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ zo zdroja oboznamovaného s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej už Zoltán Andruskó nefiguruje medzi päticou obvinených z vraždy. Už niekoľko dní je z prípadu vylúčený na samostatné konanie. O tejto zásadnej zmene vo vyšetrovaní vraždy už vyšetrovateľ spísal uznesenie, ktoré je doručované všetkým stranám vyšetrovania.

Zoltán Andruskó je svedok v prípade Kuciak, v prípade vraždy novinára je vylúčený na samostatné konanie. Ako prvý o tom informoval portál RTVS.

V tomto okamihu sa Andruskó nachádza v Ústave na výkon väzby a trestu v Banskej Bystrici a jeho dôvod, prečo je v tomto vysoko stráženom objekte je výlučne jeho výsluch v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice. Podľa zdroja TV JOJ k vražde novinára vypovedal celé dopoludnie už v postavení svedka a nie obvineného. Obhajcovia Zsuzsovej aj Kočnera pre vylúčenie Andruskóa zo spoločného stíhania pre vraždu, podajú sťažnosti. 

Procesné postavenie Andruskóa sa zmenilo na svedka celého prípadu. Jeho pôvodné výpovede ako obvineného pre jeho vylúčenie na samostatné konanie, sa musia opakovať. "Vzhľadom na prebiehajúce neverejné prípravné konanie sa nebudeme vyjadrovať k veci, ani k vykonávaným procesným úkonom, ani ich nebudeme konkretizovať," vyjadrila sa pre TV JOJ hovorkyňa ÚŠP.

​Čo to znamená?

To, že bude Andruskó z prípadu obvinených pre vraždu novinára vylúčený na samostatné konanie, sa dalo predpokladať. Vypovedá o prípravách aj plánovaní celej vraždy a spolupracuje s vyšetrovacími orgánmi. Takáto spolupráca sa zakladá na očakávaniach obvineného, že z nej získa nejaké formy výhod. Andruskó nepochybne svojim svedectvom významným spôsobom napomáha orgánom činným v trestnom konaní k objasneniu celého prípadu vraždy novinára. 

Na základe aktuálneho postavenia tohto svedka, je takmer isté, že sa v krátkom čase uskutoční dohoda medzi dozorovými prokurátormi v prípade vraždy a  Andruskóovym právnym zástupom. Z takejto dohody môže vyplynúť aj to, že prokuratúra pristúpi na dohodu o vine a treste. K uvedeným skutočnostiam už žiadame stanovisko od Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorá si vyhradila právo o celom prípade informovať.  

​Takto včera Kočnera eskortovali z bratislavského Justičného paláca do väznice v Nitre. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy