Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Za 330 dní oboplávala celý svet, úplne sama. Toto je 77-ročná rekordmanka
Zdielať na

VIDEO: Za 330 dní oboplávala celý svet, úplne sama. Toto je 77-ročná rekordmanka

CANBERRA / 77-ročná žena sa zapísala do histórie. Stala sa najstarším človekom, ktorý úplne sám, bez pomoci, oboplával svet na plachetnici. 330 dní na mori nebolo ľahkých a tak sa teraz teší aj z takých vecí, ktoré sú pre nás samozrejmosťou - napríklad chutné jedlo, pohár vínka a horúca vaňa.

Jeanne Socrates nasadla minulý rok v októbri na svoju 11 metrov dlhú jachtu s jedinou vidinou - chcela oboplávať svet. Pred sebou mala naozaj náročnú misiu. 77-ročná Britka sa plavila sama, bez pomoci a nonstop, inak by sa rekordu nedočkala. Podarilo sa jej to za 330 dní. "Je to jedna z najúchvatnejších plavieb všetkých čias, pretože táto 77-ročná žena prekonala neuveriteľné ťažkosti," povedal jej kamarát Steve Illman.

Tie moreplavkyňu sprevádzali od začiatku. Plachty sa jej počas plavby nenávratne poškodili, rovnako ako aj solárne panely. Ale zvládla to. Najviac sa tešila na úplne bežné veci. "Najviac sa tešila na horúci kúpeľ, chutné jedlo a pohár vína. V hoteli jej našťastie všetky želania splnili," poznamenal Illman.

Sokratís sa o vysnívaný rekord snažila už od roku 2016. Zastavili ju ale zranenia, poškodenie lode, či nepriaznivé podmienky na mori.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy