Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko zasiahli silné dažde, obyvateľov nitrianskeho kraja skomplikovali život
Zdielať na

Slovensko zasiahli silné dažde, obyvateľov nitrianskeho kraja skomplikovali život

DUNAJSKÁ STREDA/NITRA / Silná búrka spôsobila problémy vo viacerých obciach v okolí Nitry a Šale. Nadránom voda zaplavila záhrady, pivnice a byty. Profesionálni a dobrovoľní hasiči už majú za sebou 20 výjazdov a stále nie je koniec. Ešte aj v týchto chvíľach prichádzajú nové a nové hlásenia na odstraňovanie následkov prudkého dažďa.

Nočná prietrž mračien zaliala pivnice aj vo Veľkom Mederi, niekoľkokrát tam museli zasahovať hasiči. Zaliate pivnice si neraz ľudia všimli až ráno. Nočný výpadok prúdu čerpadlá kanalizácie vo Veľkom Mederi znefunkčnil. Najčastejším problémom bolo teda odčerpávanie vody. Tá sa dostala aj do podzemných priestorovo polikliniky, kde zaliala kotle a v noci veľkomederskí hasiči museli dokonca odčerpávať vodu z cesty. 

"Pretrvávajú ešte stále tie nové výjazdy, aj nahlásia nové výjazdy. Teraz sa zistí, že v pivniciach je nejaká voda, takže zavolajú hasičov a my ju odstránime," povedal riaditeľ HaZZ Dunajská Streda Štefan Lelkes. 

Len doteraz mali profesionálni hasiči a ich dobrovoľní kolegovia minimálne 20 výjazdov v celom okrese a zrážky aj naďalej pokračujú. "Na základe operačné strediska boli povolaní do pohotovosti, hneď zasahovali odčerpávanie vody, alebo odstraňovanie prekážok, vylomený strom a také prípady sme mali,"  pokračoval Lelkes. Voda zaliala aj suterén miestnej polikliniky – vynášali ju odtiaľ ešte aj predpoludním. V noci dokonca hasiči odčerpávali aj z cesty, ktorá sa úplne ocitla pod vodou. 

Intenzívne dažde skomplikovali život aj obyvateľom v obciach okolo Nitry. Lejak prišiel okolo jednej v noci a o chvíľu museli do terénu vyraziť aj hasiči. Vo Veľkom Záluží sa voda dostala do miestnej bytovky, v Hájskom zaplavilo tri ulice, v Hornej Kráľovej sú pod vodou záhrady. Hasiči zasahovali aj v niekoľkých ďalších obciach. Počasie je stále zamračené a miestni sa obávajú ďalších zrážok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy