Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Staviate si v prírode kamenných mužíkov? Mali by ste s tým prestať, dôvody vás prekvapia
Zdielať na

Staviate si v prírode kamenných mužíkov? Mali by ste s tým prestať, dôvody vás prekvapia

Archívna reportáž

Reportér TV JOJ sa vybral na vrch Končistej, kde mal blesk udrieť do turistického lákadla, takzvanej Nákovy. Pozrite si archívnu reportáž

BRATISLAVA / Správa Národného parku Malá Fatra upozorňuje, že tohtoročnú turistickú sezónu charakterizuje stavanie takzvaných kamenných mužíkov, teda ukladanie kameňov na seba do tvaru akejsi mohyly či pyramídy. Turisti ich stavajú najmä v blízkosti potokov alebo na vrcholoch kopcov, nevedia však, že táto činnosť má aj negatívny dopad na prírodu.

Na viacerých miestach ako Šútovská dolina či Jánošíkove diery ich pribudol až alarmujúci počet, pričom táto činnosť mení tok miestneho potoka. "Obe spomínané doliny sú súčasťami národných prírodných rezervácií, kde je možný pohyb len po vyznačenom turistickom chodníku a podobné aktivity vo vodných tokoch či na ich brehoch sú zakázané,“ zdôraznila Správa NP Malá Fatra.

Stavaním mužíkov v blízkosti vodných tokov alebo priamo v nich sú ohrozené larvy niekedy aj vzácneho hmyzu, ktorý sa vyvíja pod skalou. Premiestnením skaly veľa takýchto organizmov hynie. Kameň v potoku môže slúžiť aj ako skrýša pre iné živočíchy či vytvára v toku malú tichú časť mimo prúdu, ktorú s obľubou využívajú larvy, ryby a podobne. Vyberanie kameňov priamo z turistického chodníka môže viesť až k zraneniu turistov. Správa NP Malá Fatra preto žiada návštevníkov, aby kamenných mužíkov nestavali.

V minulosti slúžili kamenní mužíci najmä ako jednoduchý spôsob značenia ciest. Ide teda o jednu z najstarších foriem turistických smerových značiek. Správa NP Malá Fatra však konštatuje, že územie národného parku je pre turistov dobre značené, takže takéto doplnkové turistické značenie nie je vôbec potrebné. "V súčasnej dobe stavanie mužíkov, či mohýl popri turistických chodníkoch je zlozvyk turistov a zneužívanie ich pôvodného skutočného významu,“ uzavrela správa NP.

Slovenské vrchy a kopce zažívali za ostatné mesiace nával turistov. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy