Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vojenská brigáda z Nemecka si prišla uctiť pamiatku padlých vojakov do Važca
Zdielať na

Vojenská brigáda z Nemecka si prišla uctiť pamiatku padlých vojakov do Važca

VAŽEC / Nemecká vojenská brigáda Bundeswehru zavítala do Važca. Prišli upraviť vojenské hroby, kde ležia vojaci z 2. svetovej vojny. Brigádovať tam budú niekoľko dní, pomôžu im aj slovenskí a nemeckí študenti.

"Všetko to boli mladí ľudia, ktorí na územie Slovenska ani nechceli a nechali tu to najcennejšie - svoj život," vysvetľuje Ulf von der Heyde, veliteľ pracovnej brigády. 

Na najväčšom cintoríne padlých nemeckých vojakov na Slovensku je pochovaných takmer 9 tisíc Nemcov. Väčšina príbuzných však necháva telesné pozostatky v krajine, kde vojak padol. A do Važca si chodia uctiť svojich predkov.

​Nemeckí brigádnici v týchto dňoch renovujú tento cintorín. Aj keď od druhej svetovej vojny ubehlo viac ako 70 rokov, stále na našom území sa nachádzajú nové a nové pozostatky padlých nemeckých vojakov. 

"Proces exhumačných prác, hľadania, prieskumu pokračuje, každý rok sa vyexhumuje asi 150 až 160 vojakov," približuje Michal Bochin, Spoločnosť starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensko. 

Na najväčšom vojenskom cintoríne pripravujú nove hrobové miesta pre ďalších vojakov. "Je pripravená plocha pre 750 padlých," dodáva Bochin. 

SNP stratilo na atraktívnosti, história ľudí už nezaujíma: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy