Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Obyvatelia Martina sú pobúrení. Robotníci uväznili stromy v asfalte
Zdielať na

Obyvatelia Martina sú pobúrení. Robotníci uväznili stromy v asfalte

MARTIN / Obyvatelia Martina sú pobúrení. V centre mesta totiž robotníci opravovali chodník po tom ako príslušná firma do zeme zaviedla optický kábel. Odniesli si to ale stromy, ktoré zdobia Škultétyho ulicu.

Chlapi, ktorí asfaltovali, evidentne svoju robotu nezvládli. Vrchnú vrstvu chodníka dali aj tam, kde nemali. Asfaltom doslova obalili kmene stromov, ktoré rastú pozdĺž ulice. "Myslím si, že by mali mať viac priestoru, aby mohli dýchať," uviedla obyvateľka Martina. "Usmrcujú stromy vopred, ja som štyridsať rokov učila a hovorila som deťom, že stromy zomierajú postojačky, a naozaj," dodala ďalšia. 

​Mnohí Martinčania si hneď všimli, akým nešťastným spôsobom robotníci pokryli chodník. "Asfalt urobil sľučku, ktorá škrtí stromy a môže spôsobiť ich vymretie," objasnil Jozef Petráš, miestny aktivista. "Tie stromy boli zaliate až ku koreňu, nebude k ním prúdiť voda. Ubije sa tým kompletne koreňový systém," popísal problematický stav záhradný architekt Martin Cirbus. "Vôbec to nie je bežný technologický postup, musela sa stať nejaká chyba, ťažko povedať," podotkol stavbyvedúci Ján Lauroško. 

Viacerí obyvatelia Martina upozornili magistrát na to, čo tam asfaltéri vyviedli. Vedenie mesta pripúšťa, že okrasné hlohy na chodníku nemôžu takto zostať. "Kontaktovali sme zhotoviteľa s tým, že v priebehu dňa bude asfalt odstránený," informovala hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová. "My to budeme zarezávať a vyreže sa to do správneho tvaru. Dá sa tam zem a zasadí tráva," doplnil Ján Lauroško. 

Záhradný architekt upozorňuje na to, že tento krátkodobý zásah môže mať dlhodobé následky. Podľa odborníka, keď robotníci budú náradím odstraňovať asfalt pri kmeni a koreňoch, môžu stromu ublížiť. "Otvoria sa tým rany pre vstup hubových ochorení, takže ten spätný zásah do toho je možno nešťastnejší, ako to nechať tak," poznamenal Martin Cirbus. 

Ostáva už len dúfať, že chlapi, ktorí sa tam vrátia, stromy ešte viac nepoškodia, a hlohy budúcu jar opäť zakvitnú.

Stromy v Dunajskej Strede niekto pravdepodobne otrávil. Podozrivé diery v stromoch ukazujú na ľudské zavinenie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy