Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Búrka na slovenskej strane Tatier pripravila o život muža (29) a zranila dvoch turistov. Čo sa v tragický deň udialo?
Zdielať na

Búrka na slovenskej strane Tatier pripravila o život muža (29) a zranila dvoch turistov. Čo sa v tragický deň udialo?

ZÁPADNÉ TATRY / Nielen na poľskej, ale aj na slovenskej strane Tatier zabíjali blesky. 29-ročný český turista zahynul potom, čo ho tlaková vlna odhodila do skalnatého kotla. Jeho zranenú priateľku aj ďalšieho turistu evakuoval z vysokohorského terénu vrtuľník. V Západných Tatrách tak zasahovalo 50 záchranárov a dva vrtuľníky. Zisťovali sme. ako k nešťastiu v horách prišlo.

Volanie o pomoc prišlo takmer v rovnakom čase z dvoch susediacich vrchov. Vo vysokohorskom teréne zastihla búrka desiatky ľudí. Na vrchu Baníkov zasiahol blesk dvoch českých turistov, na Spálenej slovenského turistu a na Giewonte zasiahol blesk tých takmer 100 ľudí. Podľa horských záchranárov je mimoriadne dôležité, aby turisti vyrážali do hôr v skorých ranných hodinách. "Človek by mal dosiahnuť nejaký vrchol, ten kopec niekedy okolo 10.00 - 11.00 hodine, väčšinou sa tá kopovitá oblačnosť vytvorí okolo obeda a búrky sú okolo 2- 3-tej poobede," vyjadril sa horskí záchranár Roman Švanda. 

 Mladý pár z Českej republiky pred druhou popoludní ešte len vzostupoval na Baníkov, podľa záchranárov išli doslova búrke oproti. "Mali obrovskú smolu aj v tom, že rovnom v tom úseku, kde ich tie blesky zastihli, práve boli technické zariadenia, čiže reťaze," pokračoval Roman Švanda. Silná tlaková vlna ich oboch odhodila medzi skaly. Kým žene sa podarilo zachytiť, jej priateľ padal dlhých 200 metrov. Utrprel pri tom zranenia nezlúčiteľné so životom. Turistku evakuovali z nedostupného terénu pomocou vrtuľníka.

Záchranári museli zakrátko zlaňovať aj k zranenému slovenskému turistovi, ktorý sa nachádzal na vedľajšom vrchu. "Dostal priamy zásah bleskom, ako keby na celé telo ochrnul, on nebol schopný absolútne pohybu," opísal zdravotný stav muža horskí záchranár  Švanda. "Je to jedna žena a jeden muž po úrazoch bleskom, Naďalej sú u nás hospitalizovaný a v súčasnej dobe je ich stav stabilizovaný a sú mimo priameho ohrozenia života," informoval námestník riaditeľa nemocnice v Liptovskom Mikuláši Ján Drobčo. 

Čo robiť, ak vás zastihne búrka?

Štvrtok, mimoriadne tragický deň,  je dôkazom toho, aké nebezpečné môžu byť búrky vo vysokohorskom prostredí. Ak sa nečakane v nejakej ocitnete, horskí záchranári majú pre vás niekoľko odporúčaní. "Iba sa nejakým spôsobom odizolovať od zeme, stúpiť si na karimatku, zakryť sa pršiplášťom, snažiť sa zmenšiť čo najviac, aby ma ten blesk netrafil a nedržať sa samozrejme technických zariadení, reťazí, kramlí," upozornil na záver Švanda. 

Viac o tragickom dni v Tatrách aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy