Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Všetky deti do 15 rokov dostanú občiansky preukaz. Vláda schválila návrh ministerky vnútra Denisy Sakovej
Zdielať na

Všetky deti do 15 rokov dostanú občiansky preukaz. Vláda schválila návrh ministerky vnútra Denisy Sakovej

BRATISLAVA / Tento doklad bez podoby tváre bude slúžiť na prístup do elektronickej zdravotnej dokumentácie. Od roku 2022 bude identifikácia čipom jediný spôsob ako nazrieť do zdravotnej karty. Podrobnosti zisťovala Eva Bariová.

Nový zákon by mal nadobudnúť účinnosť už 1. decembra 2019, všetko však závisí od priebehu legislatívneho procesu a schválenia poslancami. 

"Chceme, aby do konca roka 2021 mali všetky deti do 15 rokov občiansky preukaz bez fotografie. Budeme ich posielať automaticky a generované budú na základe informácií, ktoré máme v registri fyzických osôb. Nebudeme teda zaťažovať rodičov, aby so svojimi deťmi navštívili jednotlivé klientské pracoviská. Platiť to bude aj pre dôchodcov nad 60 rokov," vysvetľuje ministerka vnútra Denisa Saková. 

Ak by ale rodičia mali záujem o občiansky s fotografiou aj u detí, možné to je. "Možné to je a v tomto prípade to bude môcť použiť aj ako cestovný doklad. V rámci schengenského priestoru zaplatí v podstate za cestovný doklad 4,5€  namiesto 8€, čo dá dnes za vyhotovenie cestovného pasu," približuje Denisa Saková. 

Preukázať sa s ním dá aj u lekára 

S občianskym bez podoby tváre či s občianskym s tvárou sa následne preukážete u lekára a ten tak získa prístup k zdravotným informáciám. Preukaz sa bude vydávať do šiestich rokov na dva roky, od šiestich rokov do 15 rokov s platnosťou na päť rokov.

V súčasnosti je do systému ezdravie pripojených už viac ako 70 percent poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a číslo stále rastie. Od roku 2022 by mala byť pripojenosť do elektronického zdravotníctva 100%. "V súčasnosti je do systému ezdravie pripojených už viac ako 70% poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," zhodnotila Diana Dúhová z tlačového oddelenia NCZI. 

Potrebujete pas pre dieťa? Vieme kto a kde ho môže urýchlene vybaviť. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy