Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prokurátor Žilinka: Prioritou bola moja vražda, za likvidáciu manželky a detí by dostali financie navyše
Zdielať na

Prokurátor Žilinka: Prioritou bola moja vražda, za likvidáciu manželky a detí by dostali financie navyše

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prokurátor Maroš Žilinka, jeden z troch mužov, ktorí boli na zozname pripravovaných vrážd štvorice obvinených v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa podľa portálu Respekt.cz v minulom týždni dozvedel nové okolnosti, ktoré súvisia s jeho likvidáciou.

Pre portál Respekt.cz uviedol, že zlikvidovať nemali len jeho, ale aj jeho blízku rodinu. Obeťami mali podľa prokurátorových slov byť aj jeho dve deti a manželka. Ich smrť mala byť braná ako "bonus", za ktorý by vykonávatelia dostali finančné prostriedky navyše. "Objednávka bola na moju osobu tak, že moja vražda je priorita, ale keď sa im podarí zneškodniť aj príslušníkov rodiny, za každú ďalšiu hlavu je odmena 10 000 eur. Príslušníci rodiny boli v objednávke špecifikovaní ako manželka a dve deti," povedal Žilinka pre Respekt.cz.

Na otázku TV JOJ ako na tieto informácie reagovala jeho rodina Žilinka odpovedal: "Rodina vníma plánovanie fyzickej likvidácie veľmi citlivo, uvedomujú si nebezpečenstvo práce prokurátora, ale zároveň aj ohavnosť plánu páchateľov. Naša rodina plne dôveruje práci vyšetrovateľov a prokurátorov pri vyšetrovaní prípadu."

O tom, že mal zomrieť on sám sa prokurátor dozvedel minulý rok, keď to vyplynulo z výpovedí získaných pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Informácia o objednávke na moju rodinu je pre mňa nová. S tým, že mám povolanie, v ktorom človeku hrozí nebezpečenstvo, som zmierený. A aké lepšie vysvedčenie môžem ako prokurátor dostať než to, že si so mnou takáto osoba neporadí peniazmi ani inak - a jediným spôsobom, ako mi zabrániť v práci na prípade, je ma zlikvidovať. Za toto vysvedčenie mu ďakujem, ale objednať si vraždu detí a ženy, to je otrasné," dodal prokurátor. 

Podobne ako to je u novinárov, aj údaje o Žilinkovi niekto lustroval. "Ja som mal šťastie, že bývam inde, ako si mysleli. To mne aj mojim blízkym zrejme zachránilo život. Hľadali ma v bydlisku, ktoré je na mňa síce napísané, ale nebývam tam," povedal.

Zatiaľ čo sa v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ukázalo, že Martina nemala byť zavraždená a vykonávatelia neočakávali, že bude v dome, v prípade pripravovanej vraždy Žilinku išlo o plánované likvidovanie aj jeho blízkych. "Neviem si to vysvetliť inak ako že je to čin chorobomyseľnej osoby. Alebo tak bola tak hlboká nenávisť. Možno ide o kombináciu oboch, nenávisti i chorého mozgu, iné možnosti podľa mňa neexistujú," povedal Žilinka. 

Podľa vyjadrení Maroša Žilinku v TA3 mal byť plán zavraždenia aj jeho rodiny plánom B. V skutočnosti mal Žilinka prísť život spolu s Danielom Lipšicom v jednom aute. "Plánovali v jednom aute, ale ani si nespomínam, že by som s ním niekedy sedel v jednom aute," uviedol. 

Prokurátor Maroš Žilinka sa v rozhovore pre TV JOJ vyjadril k obvineniu pre štyri osoby z objednávky vraždy aj jeho osoby. Pozrite si archívny rozhovor.

Na vraždu sa pripravovali aj keď bol Kočner vo väzbe

Podľa zistení portálu Noviny.sk trvala objednávka likvidácie prokurátora Maroša Žilinku minimálne od zimy 2017 do septembra 2018. Vykonať ju mali rovnakí ľudia, ktorí stoja za vraždou Jana Kuciaka a jeho snúbenice. 

O likvidáciu Žilinku mala podľa uznesenia o vznesení obvinenia žiadať Alena Zsuzsová, a to Zoltána Andruskóa. Ten dostal do rúk zálohu 20 000 eur. Zsuzsová mala neskôr poskytnúť aj presnú adresu, kde majú prokurátora hľadať. 

Kočnera zobrali do väzby pre zmenky v lete 2018, v tom čase bol novinár Ján Kuciak mŕtvy už štyri mesiace. 

Z opakovaného výsluchu údajného sprostredkovateľa vraždy novinára vyplynulo, že prvotné zadanie na plánované vraždy išli na prokurátorov. Ich popravy chceli najatí muži vykonať vopred určenými typmi zbraní, ktoré im samotný zadávateľ objednávky zabezpečil. Zoltán Andruskó dostal od Miroslava Marčeka presný pokyn za zadováženie dvoch zbraní. Marček podľa zistení TV JOJ požadoval najskôr zbraň Cal.22, no Andruskó vedel zohnať samopal vzor 61 Skorpion. S takým typom zbrane nakoniec Marček súhlasil. 

Prvé zadanie na trojicu vrážd malo ísť v poradí Žilinka, potom mala nasledovať vražda Petra Šufliarskeho a napokon aj novinára Jana Kuciaka. ​

Pre TV JOJ sa nedávno mimo kamery vyjadrila osoba z prostredia oboznamovaného s vyšetrovaním prípadu vrážd k tomu, prečo vrahovia zavraždili najskôr novinára Kuciaka: "Od Andruskóa mali mať Szabó a Marček jasné zadanie. To, že mali zavraždiť prokurátora Žilinku v nich vyvolávalo obavy. Boli v strese, predsa len išlo o vysokopostaveného prokurátora, ku ktorému sa bolo aj zložitejšie dostať. Rovnako to vnímali aj pri prokurátorovi Šufliarskom. Preto, keď boli tlačení k tomu, aby začali plniť objednávky, z tej trojice si vybrali cieľ, ktorý bol najzraniteľnejší - Jana Kuciaka. Nedomysleli si, čo taká vražda novinára spustí. Očakávali to skôr pri vražde prokurátorov," povedal zdroj TV JOJ. 

Pozrite si archívnu reportáž, v ktorom sa prokurátori vyjadrili k lustráciám prokurátorov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy