Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čižnár: Prokurátorov a exministra vnútra, ktorých plánovali zabiť, lustrovali na polícii
Zdielať na

Čižnár: Prokurátorov a exministra vnútra, ktorých plánovali zabiť, lustrovali na polícii

BRATISLAVA / Vo štvrtok zvolal generálny prokurátor Jaromír Čižnár tlačovku, na ktorej spolu s 1. námestníkom generálneho prokurátora Petrom Šufliarskym, prezidentom Policajného zboru SR Milanom Lučanským a s dozorovým prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uviedol, prečo posunuli časti spisu od vyšetrovacieho tímu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra.

Generálny prokurátor sa vyjadril k posunutiu časti spisu od vyšetrovacieho tímu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Týkať sa má prípravy vraždy troch vysokopostavených verejných činiteľov - 1. námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho, advokáta Daniela Lipšica, ktorý bol ministrom vnútra a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku. 

​Čižnár poznamenal, že nešlo o žiadne protizákonné konanie. "Tím zostáva v pôvodnej zostave, do tejto kauzy sa nezasiahlo presunom troch ďalších vecí na druhý tím. Podotýkam, že dozoroví prokurátori sú tí istí, v oboch veciach," uviedol. 

Termín obžaloby 

Vysvetlil aj dôvody, prečo sa takto rozhodli. "O mesiac končí prvá základná lehota väzby, ktorá je zákonne 7 mesiacov a budeme musieť požiadať o predĺženie väzby. Ak bude mať súd podozrenie na prieťahy, tak môže obvinených prepustiť. Z toho dôvodu sme chceli odťažiť ten základný tím," pokračuje Čižnár s tým, že už mali stanovený prvý termín na vznesenie obžaloby obvineným z vraždy Kuciaka vo februári, to im ale nevyšlo a termín museli posunúť. 

Vytvorením dvoch tímov tak podľa Čižnára môžu získať viac informácii. Tímy sa budú navzájom kontaktovať a ak poznatky, ktoré dosiahnu, budú mať spoločné konanie v oboch veciach, tak dôjde k opätovnému spojeniu. Podľa Čižnára a Lučanského je veľmi pravdepodobné, že sa príprava troch vrážd dvoch prokurátorov a exministra a úkladná vražda Jána a Martiny nakoniec naozaj stretnú v jednom bode. 

Lustrovanie osôb 

Na Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra posunuli vec z jedného vážneho dôvodu. "Máme poznatky, že minimálne v jednom prípade, na 99 percent lustroval údaje o osobe, ktorej vraždu plánovali, za pomoci polície. V prípade pána Žilinku tie informácie, ktoré mali, boli až hrozivo detailné, sami ich získať bez kontaktu na políciu nemohli," povedal Čižnár. Podľa generálneho prokurátora ide o údaje, ktoré sú blokované a vylustrovať ich je veľmi ťažké. 

"Chceme sa dopátrať a zistiť, ktoré osoby boli nápomocné v lustráciách a inej činnosti, policajtov, ktorí na tom mohli participovať, aby sme to riešili a takýchto policajtov dostali zo svojich radov ," dodal policajný prezident Lučanský. 

Úniky zo spisu

Na vzniknuté kroky reagoval aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. "Úniky z vyšetrovacieho spisu boli neprimerané, museli sme nejako reagovať. My sme nepoznali presné dôvody rozhodnutia ministerky, tie sme sa dozvedeli v utorok. Môžem potvrdiť, že po našom rozhovore s pánom generálnym prokurátorom, toto rozhodnutie plne rešpektujeme. Dohodli sme sa predbežne, akým spôsobom sa budú vymieňať informácie, akým spôsobom sa budú konkrétne vyšetrovacie úkony, aby sme zaistili všetkých páchateľov, ktorí v tejto trestnej činnosti figurovali."  

Dodal, že v prípade jedného poškodeného príprava vraždy dospela do takého štádia, že je iba zhoda šťastných okolnosti, že táto osoba nebola zavraždená. "Ak by k tomu došlo, tak by sme sa nebavili o zavraždení Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, lebo táto príprava predbiehala ich vraždu," povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. "Nepripustíme, aby tieto skutky zostali neobjasnené. Už teraz vyšetrovací spis má 40 zväzkov a zaistené veci by zaplnili celú túto miestnosť. To, že sme objasnili samotný priebeh vraždy, to ako bol spáchaný, neznamená, že sa nevykonávajú ďalšie úkony. Predovšetkým k zisteniu objednávateľa vraždy," dodal. 

Pozrite si celú tlačovú konferenciu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy