Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ľubica po práci šoféruje trolejbus bratislavskej MHD. Nemusí, je to jej koníček
Zdielať na

Ľubica po práci šoféruje trolejbus bratislavskej MHD. Nemusí, je to jej koníček

BRATISLAVA / Ako zvyknete relaxovať po práci vy? Niektorí si idú zacvičiť, iní zájdu na kávu s priateľmi alebo len tak leňošia pred televízorom. My vám ukážeme dámu, ktorá roky pracuje v kancelárii a jej najväčší relax po práci je šoférovanie trolejbusu v uliciach hlavného mesta.

Ľubica už 20 rokov pracuje v kancelárii. Od pondelka do piatku začína o šiestej a končí o druhej poobede. Práca ju síce baví, no pred 13 rokmi si povedala, že si splní detský sen. "Mať vodičák na autobus a nakoniec som skončila u trolejbusov," vraví s úsmevom. 

A tak dva až 3x do týždňa sa po práci v kancelárii prezlečie do rovnošaty a nastúpi do ďalšej šichty. Lásku k týmto veľkým dopravným prostriedkom získala už v detstve. O tom svedčí aj fakt, že  Ľubka vníma jazdenie na trolejbuse viac ako hobby, než prácu.

Zmena kariéry 

Nedotkne sa jej ani to, ak občas muži jej šoférske schopnosti podceňujú. "Prišlo malé dievčatko ku kabínke, pozerá na mňa a hovorí, že tati nás vezie teta. A on, že no tak to je polovodička," smeje sa Ľubka, ktorá má pritom za sebou odjazdených 13 rokov a viac ako 200 tisíc kilometrov. 

Na tomto povolaní asi niečo naozaj bude, keďže po 20 rokoch manažovania herní sa rozhodol vymeniť oblek za vodičskú rovnošatu aj Štefan. Aktuálne jazdí na trolejbuse už pol roka. "Ja som vyhorel v tej robote, ma to prestalo baviť, tak som sa rozhodol skúsiť niečo nové, a tým, že ma šoférovanie baví celý život, tak toto sa mi zdalo ako správne riešenie," vysvetľuje. 

Nedostatok vodičov 

Napriek tomu, bratislavská MHD stále rieši nedostatok vodičov. "Spolu hľadáme asi 80 nových zamestnancov, ako vodičov trolejbusov, autobusov, tak aj električkárov," informuje manažér PR a marketingu MHD v Bratislave, Martin Žarnovický.

Podmienka pre vodiča električky je vek minimálne 20 rokov, pre vodičov autobusov a trolebusov to už musí byť minimálne 24 rokov. Potenciálnych zamestnancov chcú nalákať aj na vyššie platy a viaceré výhody

Priemerné mzdy za 1-6/2019 boli nasledovné:

  • vodič autobusu €1462
  • vodič trolejbusu €1579
  • vodič elektricky €1322

"Je to veľmi pekné povolanie. Poviem to tak, že musíte sa pripraviť aj na tie pekné dni aj na tie škaredšie. V dnešnej dobe sú ľudia nervózni. Proste nemôžete na nich reagovať tak, ako oni na vás. Podráždene, možno ak im to pekne vysvetlíte, všetko sa dá vysvetliť a úplne to ide v pohode," dodala Ľubka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy