Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Začali rokovať o odvolaní ministra Š. Harabina
Zdielať na

Začali rokovať o odvolaní ministra Š. Harabina

Opozícia sa pokúša presvedčiť parlament, aby vyslovil nedôveru Štefanovi Harabinovi

Harabin by mal podľa opozície prísť o ministerskú stoličku pre priateľský vzťah s Bakim Sadikim, ktorého považuje za predstaviteľa albánskej drogovej mafie. Harabin má podľa jedného z predkladateľov Daniela Lipšica (KDH) vysvetliť svoj vzťah so Sadikim. Lipšic zároveň vytýka premiérovi Robertovi Ficovi, že Harabina neodvolal aj napriek tomu, že na povrch vyšiel kamarátsky vzťah Harabina so Sadikim.

Súčasťou návrhu je aj prepis telefonického rozhovoru z roku 1994 medzi Harabinom a Sadikim, ktorý má blízky vzťah oboch potvrdzovať, ako aj žiadosť riaditeľa trestného odboru Petra Filipa o vylúčenie Harabina z rozhodovania týkajúceho sa Sadikiho.

Premiér opozičný návrh na odvolanie Harabina kritizoval. Podľa neho ak sa preukáže, že opozícia k návrhu predložila falzifikáty, koalícia vyvodí dôsledky voči predkladateľom návrhu. "Nie je možné atakovať podpredsedu vlády (Harabina - pozn. redakcie) na základe vyfabrikovaných dôkazov,“ povedal Fico. Tvrdí, že v tejto súvislosti môže ísť aj o trestný čin.

Premiér spochybňuje dva listinné dôkazy, ktoré dala opozícia. Podľa Fica prvým je nepodpísaný list, ktorý mal napísať vtedajší šéf trestného odboru na generálnej prokuratúre Peter Filip. Fico vyhlásil, že Filip takýto list nikdy nekoncipoval, nepodpisoval a neposielal. Druhým dôkazom je prepis "akejsi“ nahrávky. V tomto prípade ide o štrnásť rokov starý prepis telefonického rozhovoru Harabina so Sadikim.

Do parlamentných lavíc opäť zasadla Zdenka Kramplová. Mariánovi Haľkovi tým zanikol poslanecký mandát. Náhradník za novovymenovaného ministra životného prostredia Jána Chrbeta nastúpi až na budúci týždeň na začiatku riadnej septembrovej schôdze.

Zdielať na

Najčítanejšie správy