Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lekár cez deň ordinuje na 3 rôznych miestach, aj mimo SR. Pacienti sa nesťažujú, no problém má poisťovňa
Zdielať na

Lekár cez deň ordinuje na 3 rôznych miestach, aj mimo SR. Pacienti sa nesťažujú, no problém má poisťovňa

PRAHA, RAJHRAD, ŠAŠTÍN / STRÁŽE - Pracovné tempo lekára, ktoré je priam neuveriteľné. Za svojimi pacientmi najazdí denne niekedy aj 350 kilometrov, keďže ho čakajú v ambulanciách, ktoré sú na 3 rozličných miestach. Neraz sa síce stane, že mešká, no napriek tomu, si ho jeho pacienti nevedia vynachváliť a neprekáža im počkať si na neho niekedy aj dve hodiny.

Od 7:00 - 11:00 v českej Prahe, od 14:00 do 18:00 v slovenskom Šaštíne a potom od 18:30 - 22:30 v moravskom Rajhrade. Za deň 3 ordinácie, desiatky pacientov a najazdených približne 350 km. Tým to ale nekončí, ostatné dni vyzerajú u doktora podobne a navyše, robí aj cez víkendy. Vyzerá to nereálne - lenže ako sme si overili priamo v ambulanciách - doktor tam skutočne ordinuje. Akurát, že občas mešká.

Po tom, čo skončí doktor službu v Prahe čaká ho ďalšia šichta presne o 3 hodiny v Šaštíne. Jediný problém je však v tom, že Šaštín je od Prahy vzdialený 277 km, čo je približne 3 hodiny cesty. Prísť načas je v tomto prípade takmer nemožné, čo sa potvrdilo aj v praxi. Napriek tomu, že doktor v porovnaní s jeho ordinačnými hodinami prišiel až o hodinu a trištvrte neskôr, ľudia v Šaštíne si ho nevedia vynachváliť.  "Pán doktor je velice ľudský.", 
"To je jeden dobrý človek," vyjadrili sa pacienti. 

Chválospevmi na neho nešetria ani jeho českí pacienti na sociálnych sieťach. Treba však povedať, aj to že keď sa na jeho ordinačné hodiny pozriete bližšie, zistíte, že niektoré sa časovo prekrývajú, alebo sa minimálne stíhať načas vôbec nedajú. A to sa nepáči kontrolným orgánom, ktoré na dodržiavanie ordinačných hodín dohliadajú.  

Lekára rieši aj poisťovňa 

 "Prípadom spomínaného lekára sme sa už zaoberali a boli vykonané dve kontroly. V jednom prípade boli zistené pochybenia, pokiaľ ide o dodržiavanie ordinačných hodín a lekárovi bola uložená aj peňažná sankcia vo výške 300 €. V druhom prípade sa lekár nachádzal počas ordinačných hodín v ambulancii," uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva TTSK Lucia Šmidovičová.  

"Na regionálnej pobočke v Brne s pánom doktorom  sme už tento problém v nedávnej dobre riešili. Pre VZP to samozrejme problém je, pretože lekár takto porušuje zmluvné podmienky. Lekári takto"ordinujú" z dôvodu kapitačných platieb, ktoré majú za každého registrovaného pacienta," vyjadrila sa Všeobecná zdravotná poisťovňa ČR.

" Funguje to, ľudia sú spokojní nie je problém. Zdravotná starostlivosť je zaistená," povedal praktický lekár.

Z celej situácie vyplýva teda to, že nedodržiavaním ordinačných hodín doktor porušuje zmluvné podmienky avšak podľa pacientov, ktorí sú s ním navyše evidentne veľmi spokojní, v dni kedy má napísané, že ordinuje vždy príde. A to znamená, že týždenne za nimi nacestuje približne 1800 km. Čo sú cca. 4 cesty z Bratislavy do Košíc. 

"Treba dodržiavať zákony a pravidlá, to znamená, že treba nejakým spôsobom skorigovať tú ambulantnú dobu, aby mu to sedelo. Ale myslím si, že nerobí to pre peniaze. Určite by pre peniaze nechodil hore dole z Českej republiky, zo Slovenskej republiky, keby ho tá práca nebavila, keby nemá pocit satisfakcie, že pomáha tým ľuďom. Dúfam, že mu to dlho vydrží, pretože našich pacientov je čím ďalej, tým viac a lekárov na Slovensku je málo. To znamená, že každý lekár, ktorý príde aj z ČR k nám, pomáha všetkým nám," dodal Marián Šoth, prezident asociácie súkromných lekárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy