Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Záchranári zasahovali v Slovenskom raji. Potok uväznil turistov v rokline
Zdielať na

Záchranári zasahovali v Slovenskom raji. Potok uväznil turistov v rokline

SLOVENSKÝ RAJ / Vyraziť na niekoľkohodinovú túru do Slovenského raja v neskorých dopoludňajších hodinách je dosť veľké riziko. Svoje o tom vedia aj horskí záchranári, keďže častokrát práve takýmto turistom pomáhajú. Naposledy vyslobodzovali z rokliny Kyseľ dvojicu Slovákov, ktorých zastihla popoludňajšia búrka.

Pár hodín pred ostrým zásahom si boli horskí záchranári pozrieť ferratu Kyseľ. Keď tam išli pomáhať turistom, sami neverili, ako sa podmienky v rokline zmenili.

Takto rozvodnený potok tečúci roklinou ešte ani skúsení chlapi nezažili. Spôsobila to búrka, ktorá sa nad rajom prehnala. Tá zastihla dvojicu Slovákov uprostred rokliny, preto sa otočili a chceli sa vrátiť naspäť. "Zrazu sa hladina vody v rokline tak zdvihla, že neboli schopní ďalej pokračovať, ani sa vrátiť naspäť," vraví zasahujúci horský záchranár Marián Richveis. 

S prosbou o pomoc sa preto obrátili na horských záchranárov. Keď prišiel Marián po troch hodinách do rokliny opäť, neveril vlastným očiam. Voda sa liala zo svahov, v koryte aj z vodopádov. 

"Museli sme dobre odhadnúť, kde sa človek postaví. Cez tú vodu mútnu nebolo vidieť. Takže človek musel ísť tak opatrne, nahmatať si pred tým, kde stúpi. A samozrejme byť zaistený celý čas," dodáva Marián. 

Vyľakaných turistov si profíci zaistili o seba a postupne, pomaly ich vyviedli z nebezpečenstva. Zásah skončil bez zranení, no ako záchranári dodali, malé dieťa by tento prúd vody mohol pokojne strhnúť.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy