Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Prešli drogovým peklom. Dvaja muži pre TV JOJ prehovorili o živote so závislosťou
Zdielať na

Prešli drogovým peklom. Dvaja muži pre TV JOJ prehovorili o živote so závislosťou

BRATISLAVA / Hoci sa ocitli na úplnom dne, dokázali sa z neho pozviechať a dnes žijú normálny život. Mladí muži si prešli drogovým peklom. Obaja pre televíziu JOJ otvorene prehovorili o tom, aké je žiť život závislého človeka.

Keďže si muži priali zostať v úplnej anonymite, pomenovali sme ich Peter a Andrej. Obaja sú aktívnymi abstinentmi, ktorí v minulosti užívali pravidelne tvrdé drogy. Absolvovali liečenie a dodnes navštevujú komunitu. Peter je aktívnym abstinentom už ôsmy rok. Jeho drogovú éru s ním prežívala manželka aj jeho deti. "Teraz je ten život po tých rokoch oveľa veselší, slobodný, keďže všetko čo som predtým robil, bola len cesta k tej droge, či už rodina, či deti, vždy to skončilo pri tej droge, bol som závislý od tvrdých drog. Skúšal som prestať až po stý raz, keď som vedel že to sám nedokážem, bolo v tom veľa emócií - voči rodine voči manželke a deťom, že s tým už fakt musím niečo urobiť," uviedol Peter. 

​Podľa Petra, najťažšie na protidrogovom liečení nie sú prejavy detoxikácie tela, ale práve naopak, psychika. "Najťažšie sú v tom všetkom pocity, človeka tá droga ťahá cez rôzne emócie, fyzickú ťarchu tam nevidím, v konečnom dôsledku to vnímam pozitívne celé to liečenie," povedal Peter. Peter sa netají tým, že po návrate z liečenia musel svoj život a ľudí v ňom od základu vymeniť. "Musel som zmeniť prostredie, vraví sa tomu zmena svojej role, tí ľudia drogoví musia odísť z toho celého, starých priateľov musíte zrušiť," vysvetlil Peter. 

Andrej zasa žil dvojitý život. Cez deň ako úspešný študent vysokej školy, zatiaľ čo v noci mal svoj vlastný drogový svet. "Ja abstinujem 13 rokov, niekde na vysokej škole som sa dostal k tvrdým drogám a potom som kombinoval všetko, pervitín, heroín, kokaín, lysohlávky. Žil som dvojitý život, študoval som matematiku fyziku, bol som jednotkár, na druhej strane som žil nočný život, žil som si nejaký svoj vymyslený svet," opísal Andrej. 

Na liečenie ho dostala jeho vlastná mama. "Mám veľmi silnú mamu, ktorá mi povedala ideš sa liečiť. Pripadal som si ako zúfalec, prehral som to celé, idem sa liečiť," povedal Andrej. Andrej musel školu prerušiť, dnes je však z neho už vyštudovaný inžinier. "Školu som musel prerušiť, na liečení som si ju dokončil a potom som si dokončil inžiniera. Ja som závislosťou iba získal, nič som nestratil, bol som študent, bláznivý, bez všetkého. Dnes som človek, čo má robotu, má kde bývať, má ženu, má dieťa, žijeme úplne krásny život," dodal Andrej. 

Hoci sa Obaja muži zhodnú v tom, že závislosť im dala šancu na nový život, mnoho z ich priateľov nemalo také šťastie. "Dobre je povedať aj to, že veľa mojich spolupacientov od tej doby fakt, že zomrelo, väčšinou sa povie, že veľa zomrelo na infarkt. Ale primárna vec bola závislosť, cez ňu sa človek dostane k infarktu, či k spadnutiu zo strechy," dodal Peter. 

Polícia uprostred noci zastavila auto, v ktorom sa viezla päťčlenná posádka. Policajti u nich našli omamné látky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy