Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bez investorov, či eurofondov. Dedina si svojpomocne vybudovala termálne kúpalisko
Zdielať na

Bez investorov, či eurofondov. Dedina si svojpomocne vybudovala termálne kúpalisko

NESVADY / Keď sa pred 20 rokmi začalo v Nesvadoch, niekdajšom raji fóliovníkov, hovoriť o výstavbe termálneho kúpaliska, mnohí neveriacky krútili hlavami. Dnes sa tešia kúpeľom s blahodarnou vodou, ktoré boli financované výlučne z obecnej kasy. Bez investorov, či eurofondov.

Sen o obecnom kúpalisku sa zrodil pred viac ako 20 rokmi, nevzdali sa ho a dnes je už realitou. Nesvady, päťtisícová obec, s ročným rozpočtom 4 milióny eur, si vybudovala kúpalisko s termálnou vodou za rovnakú čiastku z vlastnej kasy. Začalo to s vrtom v roku 1967. "Hľadali naftu našli vodu, takže už vtedy začala tá myšlienka, podarilo sa to až teraz," vysvetlil exstarosta Jozef Haris.

Na 49 hektároch vyrástol v prvej etape relaxačný, plavecký i detský bazén. Zásobuje ich 62 stupňová termálna voda z vrtu, ktorý obec financovala v roku 2008. Stavať sa začalo až po 7 rokoch. "Zásada je, že my sme veľmi rýchlo po 90-tom roku vysporiadali pozemky, to je základ všetkého, mať vysporiadaný územný plán," povedal exstarosta. "Niektorí sa rozhodli, že darujú pozemok, od niektorých sme to odkúpili," objasnil Ján Luca, prednosta obecného úradu. "Momentálne tam pracuje 13 ľudí, postupne, keby sme to zariadenie vedeli rozšíriť, tak dáme možnosť ďalším ľuďom," povedal starosta Zoltán Molnár. "Schválená kapacita kúpaliska je letná sezóna 1130 ľudí a v zime je to 200," dodal Kristián Vrábel konateľ Thermal Nesvady.  

V Nesvadoch vždy hospodárili len z toho, čo mali a základom je podľa nich dlhodobá koncepcia. Tá zahŕňala aj termálne kúpele. "Niečo sa aj šetrilo, niečo obec má a okrem tých podielových daní má aj iné príjmy, ako z prenájmu majetku, jedno s druhým sa to dalo dokopy," vysvetlil exstarosta. "Pri financovaní výstavby sme museli zabezpečiť aj riadny chod obce," dodal prednosta.

Mladí sa už nechcú venovať poľnohospodárstvu, ktoré kedysi Nesvady preslávilo, preto stavili na turizmus. "Ja si myslím, hlavným dôvodom je to, že u nás bol dlhoročným starostom jeden človek, tá koncepcia bola dlhodobá," priznáva súčasný starosta. "Treba mať víziu, treba mať trpezlivosť, výdrž, podporu občanov a potom aj poslancov, bez toho to nejde," dodáva ex-starosta. Peniaze z prevádzky putujú prísne späť do obecnej pokladne, použijú ich na rozšírenie a modernizáciu kúpaliska.

Kúpalisková sezóna prináša rôzne nástrahy, ako sa im úspešne vyhnúť?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy