Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Agropodnikateľ či nezamestnaný rukojemník štátu? Františkova situácia sa konečne zlepšuje
Zdielať na

Agropodnikateľ či nezamestnaný rukojemník štátu? Františkova situácia sa konečne zlepšuje

VÝRAVA / Rukojemníkom štátu sa stal 59-ročný František z Výravy. Aj keď zostal bez príjmu a dokonca aj bez strachy nad hlavou, v očiach úradov bol agropodnikateľ a na úrade práce ho preto nechceli zaevidovať. Po reportáži TV JOJ súd firmu z registra vymazal a František to na úrade skúsil znova. Ukazujú sa však ďalšie komplikácie. Kým čakal na vyriešenie situácie, nikto zaňho neplatil odvody.

"Oni dali ten papier, že ma nemôžu zaregistrovať, lebo som podielnikom družstva JRD Beskyd Výrava. Družstvo neexistuje už pomaly 20 rokov," uviedol nezamestnaný František Breza, člen predstavenstva družstva. 

Bez príjmu, načas dokonca bez strechy nad hlavou sa uchýlili v dedinskej hasičskej zbrojnici – bez vody a elektriny odkázaný na pomoc dobrých ľudí. Ešte v roku 1993 bol na družstvo vyhlásený konkurz a pre nedostatok majetku bol neskôr zrušený. Bolo teda zjavné, že z členstva v predstavenstve František žiadny príjem nemal. V očiach úradov ale bol agropodnikateľom. "Je to neuveriteľné, vlastne on je rukojemník štátu. Bohužiaľ, nič sa nedeje, ďalej už nevieme, čo máme robiť," povedal Peter Gibala, ktorý pomáha nezamestnanému. 

Na prešovský okresný súd František podal žiadosť o výmaz družstva ešte v septembri minulého roka. Súd však družstvo vymazal až po záujme TV JOJ o prípad. František sa teda znova vybral na úrad práce. Po tom, ako registrový súd vymazal neexistujúce družstvo z obchodného registra, konečne to vyšlo. "Na základe týchto skutočností, ktoré už teraz sú zrejmé, že nie je pán podnikateľ, systém ho vlastne dokázal prijať," podotkol Peter Gibala. "Rok to nešlo, vidíte, ja som toľko čakal, teraz ste mi pomohli," povedal vďačný František Breza. "To ročné obdobie poistenia sociálneho aj zdravotného, to bude musieť niekto zaplatiť. Tá medzera tam bude. Zdravotná poisťovňa a sociálka tieto položky neodpúšťa len tak," dodal Peter Gibala. 

František sa preto pripravuje na ďalšie možné komplikácie. Už teraz vie, že nebude mať z čoho zaplatiť. "Na zaplatenie bytu to nie je dosť, 62 eur – hmotná núdza, na jedenie, stravu," vymenoval František Breza. "Ten nedoplatok určite príde. Určite si budú robiť nárok na poistné dúfame, že sa dá do poriadku. Skúsime potom zariadiť bývanie, aby mohol plnohodnotne a dôstojne žiť," dodal Peter Gibala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy