Novinky - 02.08.2019 09:33

Nadľudský výkon triatlonistu. Za 5 dní prejde po svojich, vo vode a na bicykli takmer celé Slovensko

Vlado Jurek Autor: Vlado Jurek, redakcia/AR | Zdroj: noviny.sk/TV JOJ

Šesť hodín 15 minút ráno. Vodná nádrž Ružiná neďaleko Lučenca. Tak začína 5 dňový boj vytrvalosti a skúšky toho, čoho je ľudské telo schopné zvládnuť. Každé ráno takmer štyri kilometre plávania, potom 180 kilometrov na bicykli a k tomu 42 kilometrov behu. To všetko každý deň 5 dní za sebou. "Som rád, že mám druhý deň za sebou," priznal Mário Kovár, triatlonista a autor projektu GET5.

S vetrom o závod. Na niektorých miestach aj počas búrky a to takej, že navôkol stromy padali. Máriovi to v tom momente prekážalo najmenej. "Fúkal mi protivietor, takže tam som sa dosť vytrápil. Búrka bola v podstate príjemná, príjemné schladenie organizmu," povedal Mário Kovár.

Je to náročné, nečudo, že väčšinu trasy ide sám. Pridal sa k nemu aj triatlonista. Občas aj členovia z jeho tímu, ktorí sa oňho starajú na každom kroku. No stále iba na kúsok. "Pripojiť možno na kúsok ale nie na celú trasu, ani celý deň," poznamenal Juraj Sedlák, člen tímu. "Doplňujú mi stále zásobu vody a to, čo potrebujem," dodal triatlonista. 

Po celodennom výkone je nevyhnutný odpočinok a regenerácia. Svaly treba schladiť, napríklad aj v Zemplínskej šírave. "Musím schladiť svaly, ale samozrejme aj dobrá masáž, kopec prípravkov regeneračných a výdatný spánok," vymenoval nevyhnutnosti k úspechu Mário Kovár.

Päť veľkých triatlonov za päť dní. Obdobný projekt sa vo svete organizuje len na Havajských ostrovoch. V prípade Mária je za tým rok poctivej a tvrdej prípravy. S triatlonom pritom začal až ak o 40 ročný a toto je preňho nultý ročník. O rok verí, že už na trati nebude sám. "Slovákov asi ťažko, ale ozývajú sa nám zo zahraničia. No, nie je to jednoduché," dodal Mário Kovár.

Výnimočným výkonom sa ale nemôže pochváliť šachista, ktorý podvádzal tak, že si svoje športové výkony chodil analyzovať cez mobil na toalety:

Vlado Jurek

Vlado Jurek

Mal som ešte len 17 rokov, keď som sa vybral na konkurz do televízie. Od roku 2000 som začal pracovať pre TV Global. Súčasťou spravodajstva TV JOJ som od samého začiatku. Pracoval som aj v rádiu Východ a aktuálne pôsobím aj ako extertný vyučujúci Prešovskej univerzity, kde vyučujem predmety súvisiace s televíznou tvorbou. Medzi moje koníčky patrí sauna, príroda, tiež fitko a jazda na koni. I keď na tie posledné dva mi veľa času nezostáva.

Viac článkov od autora