Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prípad dvoch detí, ktoré matka poslala taxíkom na Slovensko, sa zamotáva
Zdielať na

Prípad dvoch detí, ktoré matka poslala taxíkom na Slovensko, sa zamotáva

MEDZILABORCE / Príbeh, dvoch malých detí, ktoré matka poslala samé taxíkom z Čiech až na Slovensko, stále nie je uzavretý. Pre napäté vzťahy v rodine je chlapček, ktorý ešte ani nevie chodiť a jeho štvorročná sestra stále v detskom domove na východe Slovenska. Na tento prípad upozornila Televízia JOJ. Hoci zo začiatku prejavil záujem o deti brat ich matky, podľa najnovších informácií chce deti do svojej opatery získať niekto úplne iný.

Príbeh dvoch malých detí z taxíka otriasol našimi aj českými úradmi. Súrodencov posadila matka do taxíka v Čechách a ten ich priviezol až na Slovensko. Tam ich však nik nechcel. Stará mama, u ktorej ich taxikárka vysadila, totiž zavolala políciu a deti skončili v detskom domove v Medzilaborciach. Už vyše dvoch mesiacov tam márne čakajú na svoju mamu. Doteraz ich nik neprišiel navštíviť.

"Deti boli neodkladným opatrením súdu zverené do starostlivosti centra pre deti a rodinu a doteraz nedisponujeme žiadnym iným rozhodnutím, ktoré by starostlivosť o deti menilo," uviedla hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová. 

Záujem o opustené deti najprv prejavil brat ich matky. Podľa najnovších zistení by ich ale chcela získať do svojej opatery príbuzná z otcovej strany. "Záujem o deti prejavuje ich prastará matka, žijúca na Slovensku, ktorá ich pravidelne kontaktuje. Slovenské orgány spolupracujú s českou stranou, keďže deti sú štátnymi príslušníkmi Českej republiky," dodala Lukáčová.  

Podľa informácií TV JOJ už prababka požiadala súd o zverenie detí do jej starostlivosti. V tejto veci však zatiaľ nie je žiadne právoplatné rozhodnutie. Prípad českých detí vyšetruje aj naša polícia. Vo veci prijali trestné oznámenie pre podozrenia z trestného činu odloženia dieťaťa.

"Na prípade naďalej intenzívne pracujeme a vykonávame všetky potrebné úkony a opatrenia v zmysle Trestného poriadku za účelom rozhodnutia vo veci. Viac informácií z dôvodu ochrany práv maloletých detí nie je možné poskytnúť," vyjadrila sa policajná hovorkyňa Janka Balogová. 

Malí súrodenci si už v zariadení v Medzilaborciach zvykli. Ak súd nevydá žiadne iné opatrenie, v septembri môže dievčatko začať chodiť u nás do materskej školy. "Deti ostávajú v starostlivosti centra pre deti a rodinu, sú zdravé, veselé, v novom prostredí dobre adaptovali, sú zdravé a pracovníci centra im poskytujú všestrannú starostlivosť. Majú zabezpečené všetko, čo deti v ich veku potrebujú," dodala Lukáčová. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy