Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Stretnutie s medveďmi hlásia ľudia čoraz častejšie. Poľovníci ale nič nezmôžu
Zdielať na

Stretnutie s medveďmi hlásia ľudia čoraz častejšie. Poľovníci ale nič nezmôžu

BRATISLAVA / Medveď hnedý je najväčšia šelma žijúca na území Slovenska. Prípadov, keď sa s ním človek stretne zoči-voči, pribúda, a to aj v takých končinách, kde sa to doteraz nestávalo. Stále však platí, že poľovníci na medveďa bez špeciálneho povolenia nesmú strieľať.

"My sme zaznamenali oveľa viac prípadov ako bolo v minulom roku alebo v roku 2017," uviedla hovorkyňa Slovenskej poľovníckej komory Martina Hustinová. "Veľkosť populácie možno pokladať za stabilizovanú, bez väčších výkyvov v početnosti," vyjadril sa Marián Hletko zo Štátnej ochrany prírody,oddelenia zásahového tímu pre medveďa hnedého. 

Starosta dediny Domaniže je zároveň aj poľovník a vie veľmi dobre, aká je situácia. S medveďmi s neraz stretol aj on sám. "Môžem povedať, že v našom okolí sa pohybuje 15 medveďov," vraví starosta František Matušík. 

Obce na svojej oficiálnej stránke či prostredníctvom miestneho rozhlasu upozorňuje ľudí na výskyt medveďov najmä preto, že jedna rodinka v zložení mama s tromi mladými nemá problém počas dňa pobehovať blízko dediny. "Čo je veľmi nebezpečné, keď má až tri mladé. Môže sa stať, že sa človek dostane medzi medvedicu a mladé a nedopadlo by to dobre," dodáva Matušík. 

"Doposiaľ bol zaznamenaný výskyt v Pezinku, v Šaštíne Strážach, v Malackách a dokonca najnovšie aj na Myjave. Veľmi vypuklý je prípad v Očovej a tiež v Ružomberku," dodala Hustinová. Medveďov do blízkosti ľudských obydlí láka ľahko dostupná potrava z kontajnerov, alebo plody z ovocných stromov, nezabezpečený a nestrážený chov hospodárskeho dobytka alebo poľnohospodárske plodiny. 

Medvedicu s dvomi mláďatami videli ľudia aj v okolí Piešťan. "Deti mali tábor a počas stanovania sa priblížila k nim medvedica s dvoma mláďatami. Prišli policajti, ale kým prišli, medvedica už odišla," vraví starosta obce Chtelnica Ján Horváth. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy