Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V jednej hladký asfalt, v druhej tankodrom. Sú obce, kde pre jeden výtlk položia nový koberec
Zdielať na

V jednej hladký asfalt, v druhej tankodrom. Sú obce, kde pre jeden výtlk položia nový koberec

BREKOV/MÚTNE / S paradoxnou situáciu sa môžete stretnúť v niektorých dedinách na Slovensku. Sú obce, ktoré majú deravé cesty, ale na ich opravu nemajú dostatok peňazí. Lenže existujú obce, ktoré majú cesty v dobrom stave a aj napriek tomu sa ich rozhodli opraviť.

Aj keď je cesta v Mútnom hladká, kladú tam nový asfaltový koberec. "Je len jeden výtlk, jeden jediný, ale aj to už je znak toho, že vzniká sieťový rozpad a je najlepšie ho zastabilizovať novou asfaltovou vrstvou a vydrží to 20 až 25 rokov," uviedol Marián Murín, starosta Mútneho. Peniaze majú z obecného rozpočtu. Novým kobercom pokryjú približne dva a pol kilometra. "Snažíme sa dobre hospodáriť, preto nám peniaze zostávajú a dá sa povedať, že každý rok budujeme nové cesty," podotkol starosta. Mútňania tvrdia, že je to nevyhnutné. Ich zimy sú podobne kruté, ako v blízkej Oravskej Lesnej, preto si renovujú cesty už teraz. "Keď chceme, aby tu ľudia ostali žiť, tak im musíme vytvárať aj také podmienky, že tie cesty musia byť skvelé," dodal starosta Mútneho. 

​Oprava cesty pre jeden výtlk sa môže zdať ako mrhanie peniazmi, ale podľa odborníka si o tom obec rozhoduje sama pri schvaľovaní rozpočtu. "Každý takýto rozpočet ešte pred samotným schválením je určený na verejné pripomienkovanie. To znamená, že čím skôr sa ľudia zapoja, o to viac môžu rozhodovať o tom, na aké účely budú tieto peniaze následne v ďalšom roku použité," informoval Michal Kaliňák, odborník na samosprávu. 

Iný problém majú v obci Brekov neďaleko Humenného. Cesta by opravu potrebovala ako soľ, ale chýbajú peniaze. "Voda steká po ulici, cesta je vo veľmi zlom stave," opísal situáciu starosta obce Brekov Radoslav Nemec. "Samozrejme, že sa rozbije auto. Cesta je vo veľmi zlom stave, je rozbitá od začiatku, strašne to cítiť, každý jeden meter," potvrdila Brekovčanka Ingrid Holubová. "Rozbitá je, 25 rokov sa tu nič nerobilo, tak to stojí. Už dávno tam mala byť urobená cesta," dodal obyvateľ obce Milan. 

Tento týždeň začali renovovať aj cestu medzi Popradom a Starým Smokovcom vo Vysokých Tatrách. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy