Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Loď, ktorá sa plavila po riekach a kanáloch po takmer celej strednej Európe, je už na Domaši!
Zdielať na

Loď, ktorá sa plavila po riekach a kanáloch po takmer celej strednej Európe, je už na Domaši!

DOMAŠA / Z Prahy putovala cez 7 krajín, aby zakotvila na najznámejšej vodnej nádrži na východe Slovenska. Loď, ktorá prešla takmer celú strednú Európu, je už na Domaši. No a na toto divadlo sa prišlo pozrieť množstvo ľudí.

Praha pod Karlovým mostom v polovici mája. Práve tu slávnostne pokrstili loď, ktorá sa donedávna plavila po Vltave. Kým sa vydala na dlhú cestu, pokrstil ju osobne pražský kardinál Dominik Duka.

​Na druhý deň napoludnie nabrala smer Nemecko, potom Rakúsko. 2800 kilometrov prešla loď po vode i po súši dokopy 7 štátov a stovky miest a obcí. Po ceste na východ zakotvila v Ladmovciach na Zemplíne. Po niekoľkokých týzďnoch čakania na špeciálnu techniku sa začal presun po súši.

Kým loď je ešte len na ceste, na brehu Domaše už rozložili špeciálny žeriav. Váži 780 ton. Je to nostalgia. Ľudia sa prišli pozrieť na to, čo si pamätajú z detstva alebo mladších čias. Niektorí sa paradoxne na lodi po Domaši nevozili i keď prežili viaceré lode a dožili sa aj tej súčasnej. 

​Bola to náročná a dlhá cesta. 71 dní aj s prestávkami trvalo, kým sa loď dostala až sem. No ale je to historická chvíľa. Po 26 rokoch sa loď vrátila na Domašu.

Slováci a Česi budú mať k sebe opäť bližšie. 143 metrový most prepojí dva štáty. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy