Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na východe Slovenska potvrdili africký mor ošípaných. Ide o prvú nákazu u nás
Zdielať na

Na východe Slovenska potvrdili africký mor ošípaných. Ide o prvú nákazu u nás

TREBIŠOV / Štátna veterinárna a potravinová správa potvrdila výskyt afrického moru ošípaných u drobnochovateľa v okrese Trebišov. Konkrétne ide o chovateľa v obci Strážne v blízkosti hraníc s Maďarskom.

"Nález bol potvrdený na základe laboratórneho vyšetrenia biologického materiálu v národnom referenčnom laboratóriu, kde bol potvrdený pôvodca nákazy. Regionálna veterinárna a potravinová správa Trebišov nariadila opatrenia v súlade s Nariadením vlády 277/2003 na usmrtenie zvierat v chove, vytýčila ochranné pásmo tri kilometre a pásmo dohľadu 10 km od ohniska nákazy. Chovateľom v týchto pásmach budú nariadené ďalšie veterinárne opatrenia na zabránenie šírenia nákazy," uvádza na svojej stránke ŠVaPS. 

Reportér TV JOJ Peter Sabo hovoril so starostom dotknutej obce, ktorý uviedol, že pre nich potvrdenie nákazy nie je novinkou. Problémy s ošípanými totiž registrujú už asi dva týždne. Ošípané dostali horúčku, sú malátne a následne uhynú. U spomínaného drobnochovateľa vo štvrtok dezinfikovali dvor i maštaľ, o sedem dní prebehne ďalšia dezinfekcia. 

Mor k nám pravdepodobne zavliekli diviaky z Maďarska. Ošípané sa chorobou zrejme nakazili konzumáciou potravy z poľa. Ľudia sa však moru ošípaných obávať nemusia. Človek totiž môže byť iba prenášač tejto nákazy.

Okrem týchto opatrení informovala o prepuknutí AMO aj v ADNS (Európska komisia) a WAHIS (Medzinárodný úrad pre nákazy zvierat v Paríži) systéme. Informácia bola poskytnutá aj hlavnému veterinárnemu lekárovi Maďarskej republiky.

V piatok bude zasadať národná expertná skupina pre AMO na Regionálnej veterinárnej správe v Trebišove.

​Pozrite si archívnu reportáž. Africký mor ošípaných pred časom šírili diviaky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy