Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Trnave našli hroby z 13. storočia
Zdielať na

V Trnave našli hroby z 13. storočia

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Archeológovia objavili kostry novorodencov

"Zatiaľ sme našli 56 hrobov, je ich tu však oveľa viac," informoval Hrnčiarik. Presný počet hrobov je ťažké určiť, lebo medzi starými sú aj novšie. Najstaršie doteraz objavené hroby cintorína pri kostole pochádzajú z 13. storočia. Po obvode kostola sa našli najmä hroby novorodencov, čo súvisí so stredovekými zvykmi pochovávať nepokrstené dojčatá ku kostolu.

Niektoré nájdené kostry sú podľa archeológov vo veľmi dobrom stave. "Kostry vyčistíme, zdokumentujeme a zistíme pohlavie a choroby, na ktoré títo ľudia zomreli," informoval Hrnčiarik. Archeológovia našli aj zaujímavé nálezy ako bronzové krížiky, z časti neporušený čepiec či zachovalý pozostatok dreveného kríža.

Za pozoruhodný nález považujú archeológovia 96 centimetrov široké múry, ktoré však ešte nevedia zaradiť. "Viac sa dozvieme, keď okolie múrov prehĺbime, ale je dosť možné, že existovali ešte predtým, ako postavili kostol," spresnil Hrnčiarik. Archeologický výskum bude pokračovať až do konca septembra.

Zaujímavé objavy očakávajú archeológovia budúci týždeň, kedy by sa mali presunúť k severnej časti kostola. "Máme indície, že by tam mali byť pozostatky rotundy sv. Juraja, ktorú po rozšírení sakristie zbúrali," prezradil Hrnčiarik.

Archeologický výskum je súčasťou záchrany a celkovej rekonštrukcie Dómu sv. Mikuláša. Zastrešuje ho mesto Trnava spolu s občianskym združením Trnavské dominanty, ktoré pripravuje aj výstavu všetkých nálezov v priestoroch medzi vežami dómu. Mesto na práce uvoľnilo z rozpočtu 2,4 milióna korún (79 655 €).

Prvé zmienky o románskom farskom Kostole sv. Mikuláša sú z druhej polovice 11. storočia. Farský kostol stál vo východnej časti dnešného mesta, na vretenovitom trhovisku románskeho sídliska, ktoré vzniklo na tzv. českej obchodnej ceste. Kostol bol preto zasvätený sv. Mikulášovi, patrónovi obchodníkov. Pôvodná stavba bola v polovici 14. storočia zbúraná a na jej základoch začali v roku 1380 stavať nový gotický kostol.

Zdielať na

Najčítanejšie správy