Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dobrá správa v horúcom počasí. Pre starších ľudí zabezpečujú poisťovne aj prevoz na vyšetrenia k lekárom
Zdielať na

Dobrá správa v horúcom počasí. Pre starších ľudí zabezpečujú poisťovne aj prevoz na vyšetrenia k lekárom

BRATISLAVA / Po pár dňoch mierneho ochladenia sa na nás opäť valia horúčavy z Afriky. To môže spôsobiť problémy najmä starším ľuďom. Často cestujú z okolitých obcí do miest, napríklad na pravidelné lekárske vyšetrenia. Využívajú na to aj hromadnú dopravu, v ktorej nie je vždy klimatizácia. Zisťovali sme preto, či existuje aj iný spôsob, ako sa v horúčavách dostať na vyšetrenie.

Pekelné teploty už úradovali a v nasledujúcich dňoch sa vracajú opäť. "Čaká sa návrat veľmi teplého počasia, napríklad v nedeľu maximálna teplota na území Slovenska bude od 29 do 35 stupňov," približuje meteorologička Miriam Jarošová. Čo je horšie, bude aj poriadne dusno. Lekári priznávajú, že kolapsové stavy z tepla u starších ľudí majú na dennom poriadku. "Pacienti sú hypotenzní, majú nízky tlak, sú malátni," opisuje lekár Peter Lipovský. 

Starší ľudia častokrát využívajú na dopravu na vyšetrenie do nemocnice hromadnú dopravu, horúce autobusy sú často miestom, kde im príde zle z tepla. Existuje spôsob, ako sa na vyšetrenie môže dostať pacient autom - hovoríme o dopravnej zdravotnej službe, ktorá funguje na báze živnosti. Zmluvy s nimi uzatvára priamo zdravotná poisťovna.

"Je to možné dvomi spôsobmi a to buď príkazom predpísaným lekárom ošetrujúcim, alebo teda bez príkazu ako keby samoplatca," informuje riaditeľ zdravotnej dopravnej služby Michal Bahelka. Na to, aby ste mohli využiť takúto prepravu zdarma, potrebujete ľudovo povedané "papier" od vášho ošetrujúceho lekára. Práve ten totiž rozhodne, či vaša diagnóza je nutná na takýto druh prepravy.

"Ak je vystavená žiadanka, ktorú vystavil ošetrujúci lekár, prevoz bude hradiť zdravotná poisťovňa," objasňuje hovorkyňa Slávka VšZP Gáborová. Ideálne však je, ak si starší človek zdravotnú dopravnú službu naplánuje minimálne deň vopred, čo umožní naplánovať prevoz na akúkoľvek hodinu. 

Túto situáciu môžu vyriešiť aj samosprávy

V obci Miloslavov to už zobrali do vlastných rúk. Obec spolufinancuje prepravnú službu a starším osamelým ľudom tak pomáha pri preprave, v tomto prípade si cestujúci dopláca 40 centov na 1 kilometer.

"Je to aj s doprovodom, vodič aj doprovodí do tej inšitúcie a potom ho vyzdvihne," vysvetľuje starosta obce Milan Baďanský. Ak sa aj starší človek vyberie v týchto horúčavách za povinnosťami, lekár odpočúva vycestovať skoro ráno a nezabudnúť na dostatok tekutín. 

Vážne zdravotne postihnutý mladík nedokáže pracovať. Invalidný dôchodok mu ale zamietli. Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy