Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Muž na súde čelil obvineniu z úkladnej vraždy v štádiu pokusu, súdený ale nebude
Zdielať na

Muž na súde čelil obvineniu z úkladnej vraždy v štádiu pokusu, súdený ale nebude

BANSKÁ BYSTRICA / Minulý rok strieľal po zamestnankyniach Okresného úradu v Nitre a hoci ho obvinili z úkladnej vraždy v štádiu pokusu, súdený napokon nebude. Šesťdesiatšesťročný dôchodca prišiel v júni 2018 na úrad na prejednanie priestupku aj so zbraňou a hoci po streľbe všetko priznal, prokurátor trestné stíhanie zastavil.

Guľka iba tesne preletela okolo hlavy jednej z úradníčok a zavŕtala sa do steny. Kým policajti pacifikovali dôchodcu, ktorý strieľal z nelegálne držaného revolvera, šokovanej zranenej zamestnankyni pomáhali záchranári. Na úrad mal prísť aj útočníkov sused, s ktorým mal spory. Ten ale neprišiel pre pokazenú chladničku. "Nebyť pokazenej chladničky, tak som už mŕtvy," povedal muž pred rokom. 

Prípad z minulého leta je, zdá sa, uzavretý. Šesťdesiatšesťročný dôchodca Jozef ale súdený nebude. "Osoba bola trestne stíhaná za obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu prípravy, prokurátor u neho zastavil trestné stíhanie, pretože obvinený nebol v čase činu pre nepríčetnosť trestne zodpovedný," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjaková. 

Policajti dôchodcu preto eskortovali na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici, ktorý na návrh prokurátora nariadil jeho ústavnú liečbu. Podľa znalcov by totiž jeho pobyt na slobode bol nebezpečný a pravdepodobne by svoje konanie zopakoval. "Stíhanie bolo zastavené, nasledovala teraz taká stránka, o ktorej bolo treba rozhodnúť vzhľadom k jeho zdravotnému stavu," povedal obhajca Miroslav Muzika. 

"Senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici rozhodol o uložení ochranného psychiatrického liečenia ústavnou formou, súd zároveň zhabal zbraň, ktorou chcela osoba trestný čin spáchať," dodala Kudjaková. Dôchodca pred senátom povedal, že na úrade so zbraňou útočil na akúsi veľkopánsku úradnícku obludu, ktorá podľa neho riadi tento štát. S ústavnou liečbou ale nesúhlasil a žiadal riadny proces. "Chcel normálny proces, ale už bol uzrozumený," povedal Muzika. 

Dôchodca podal proti uzneseniu sťažnosť, rozhodovať bude najvyšší súd. "Bude to predložené najvyššiemu súdu a rozhodnú o jeho sťažnosti," uviedol Muzika. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy