Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTO: Šokujúci vandalizmus pri Žiline. Soche niekto odpílil ruky
Zdielať na

FOTO: Šokujúci vandalizmus pri Žiline. Soche niekto odpílil ruky

STRÁŇAVY / Soche odrezali ruky. Takúto informáciu v piatok popoludní počul v telefóne starosta obce Stráňavy pri Žiline. Nechcel veriť tomu, čo mu turisti hovoria, no keď prišiel k pamätníku, premohol ho pocit smútku aj hnevu.

Bronzové súsošie matiek zdobilo vrch Javorina takmer 40 rokov, v piatok popoludní niekto soche odrezal ruky. "Bolo mi do plaču, keď som to videl," povedal starosta obce Stráňavy Jozef Papán. 

Hyenizmus najhrubšieho zrna, takto označil starosta konanie páchateľov. "Ruky odrezané, beštiálne, bezcharakterné," dodal Papán. Už pred desiatimi rokmi sa snažili dve tony vážiacu sochu ukradnúť, vtedy však zlodeji nepochodili, postarala sa o to príroda, nasnežilo a do kopcov nad dedinu sa nedostala ťažká technika.

Prečo sochu zničili? 

Starosta má dve verzie, prečo niekto takto sochu poškodil, že by ju chceli speňažiť, nepredpokladá. "To bolo podľa mňa znehodnotenie diela, lebo tu mohol rezať s tou pílkou koľko chcel," vraví starosta. 

"Ak tie ruky odrezali jedine, že by ich dali roztaviť. Pochybujem, že by sa im to oplatilo, ja si myslím, že niekto chcel tú sochu zneuctiť," poznamenal miestny obyvateľ Dušan. 

Starosta Stráňav zvažuje aj možnosť, že by sochu presunuli do obce."Je to na škodu, aj keď táto socha sem patrí. Ak sa presunie, už toto miesto stratí svoje čaro, ale zas na druhej strane asi niet iného východiska," myslí si turistka. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy