Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Dvoch Slovákov na Mali údajne väznili, o pomoc mali požiadať slovenské veľvyslanectvo
Zdielať na

Dvoch Slovákov na Mali údajne väznili, o pomoc mali požiadať slovenské veľvyslanectvo

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Dvaja občania Slovenska sa v uplynulých dňoch obrátili z afrického Mali so žiadosťou o pomoc na slovenské veľvyslanectvo v Nigérii. Bezpečnostné zložky Mali podľa informácií redakcie denníka SME zadržiavali oboch mužov za nejasných okolností zhruba tri roky.

Oboch Slovákov malijské orgány v uplynulých dňoch prepustili, pričom v týchto dňoch si už majú vybavovať formality potrebné na návrat do vlasti. Podľa denníka SME prípady mužov, ktorí boli v Mali ako turisti, zrejme spolu nesúvisia. Redakcia pozná mená Slovákov. Obaja mali požiadať o pomoc slovenské veľvyslanectvo v Nigérii. Veľvyslanectvo jednému poskytlo konzulárnu asistenciu, potvrdil pre denník riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Juraj Tomaga. Druhý muž kontaktoval veľvyslanectvo telefonicky cez miestnu sprostredkovateľku posledný júnový pondelok. "S pracovníkom veľvyslanectva sa dohodli, že žiadosť o pomoc aj s potrebnými dokladmi pošle e-mailom. Žiadny e-mail však už neprišiel. Muž o dva dni z Mali odletel smerom do Európy," uviedol denník.

Slováci boli údajne roky nezvestní, v policajnej databáze hľadaných osôb zo Slovenska ale evidovaní nie sú. Databáza slovenskej polície pritom zahŕňa aj ľudí, po ktorých bolo vyhlásené medzinárodné pátranie.

V Mali mali uniesť aj ex-SISkára Ľuboša Kosíka, a to len dva mesiace po prepustení z väzenia, kde bol dva roky pre zatykač Interpolu. Kosík je obžalovaný v kauze únosu syna prezidenta Michala Kováča. Vyšetrenie roky brzdili Mečiarove amnestie. 

Viac sa dočítate v článku TU: 

O zmiznutí Kosíka sa viac dozviete aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy