Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obyvatelia obce na Kysuciach doslova žijú v zápche. Situácia je stále horšia
Zdielať na

Obyvatelia obce na Kysuciach doslova žijú v zápche. Situácia je stále horšia

ČADCA / Kysuckú dedinu Svrčinovec mnohí vodiči poznajú veľmi dobre, pretože sa v nej pravidelne tvoria obrovské dopravné zápchy. V ostatných týždňoch sa ale situácia v obci ešte zhoršila. Na ňu doplácajú nielen šoféri, ale najmä obyvatelia obce.

Ľudia zo Svrčinovca sú zvyknutí na to, že majú problém prejsť cez cestu. Pre TV JOJ povedali, že aj na ich pomery zažili v pondelok extrém. Kolóny nákladiakov i osobných áut sa tvorili už na českej strane, a to vo vzdialenosti viac ako dva kilometre za hranicou. 

Dopravná situácia v tejto dedine miestnym riadne komplikuje život. Vedia, že keď idú do práce do Čadce, musia si privstať, aby prišli na čas. Martin vozí do práce svojho brata Stana, ktorý je nevidiaci a pracuje ako masér. "Tú hodinu - hodinu a pol musíme ísť skôr, aby sme to stihli," povedal Maťo. "Kvôli štyrom kilometrom," dodal Stano. 

Mnohí dedinčania sa snažia vyhnúť zápcham a radšej prekľučkujú úzkymi miestnymi uličkami. Obyvatelia z niektorých častí obce sú dokonca nútení prejsť zahraničnou obchádzkou cez susednú Moravu, aby sa dostali do Čadce, naspäť na Slovensko. "Je to obchádzka pre mojich obyvateľov, možno sedem kilometrov navyše," povedala starostka obce Renáta Majchráková. 

Hoci je Svrčinovec veľká dedina, nemôžu zohnať ani pediatra, ani všeobecného lekára, ktorí by tu chceli ordinovať. Miestni teda cestujú na Moravu aj za týmto účelom. Dopravný chaos v tejto obci tak skoro neutíchne. "Pre úsek platí zmluvný termín ukončenia výstavby december 2020," povedala hovorkyňa NDS Michaela Michalová. 

Viete ako predchádzať kolónu? Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy