Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Medvede v Malej Fatre sú čoraz odvážnejšie. Farmárovi strhli už niekoľko oviec
Zdielať na

Medvede v Malej Fatre sú čoraz odvážnejšie. Farmárovi strhli už niekoľko oviec

DUBNÁ SKALA / Pri ceste medzi Žilinou a Martinom je jedna z oblastí, ktorú veľmi radi vyhľadávajú medvede. Rodina zo Žiliny tam má svoju malú farmu a hneď vedľa, rodina z Martina chatu. Ochranári vedia, prečo je toto územie pre medveďov také zaujímavé.

Medvede si evidentne obľúbili územie na Dubnej skale, no majitelia tunajších pozemkov veru nadšení tým nie sú. "Navštívili nás tri medvede, bohužiaľ, strhli nám aj tri hospodárske zvieratá, poničili nám aj ovocné stromy," vraví majiteľ farmy Patrik Groma, ktorý chová ovce. 

​Žilinčan vraví, že to zďaleka nie je prvá návšteva medveďov na jeho farme. Tentoraz padli za obeť dve zvieratá. "Strhli dve ovečky. Najprv si ich rozožrali, potom si ich prišli večer dojesť," dodal Patrik. 

Prišli aj keď tam bola rodina

Macovia si tam prišli pre obživu v čase, keď tam bola aj rodina, ktorej patrí vedľajšia chata. "Boli zhruba na 30 metrov od našej chaty. My sme pracovali vonku, keď sme začali kričať, tak utiekli," hovorí majiteľ vedľajšej chaty Marián Brašeň. 

Podľa ochranárov nie je žiadnym prekvapením, ak sa tu objavia medvede. Aj keď je to rušné územie. "Oblasť Dubnej skaly je jedným z koridorov, ktorým medvede a aj iné zvieratá prechádzajú na druhú stranu," vysvetľuje Roald Tretiník zo správy Národného parku Malá Fatra. "Za posledných 10 rokov, ktoré tu hospodárim, je to minimálne 50 zvierat, ktoré mi odniesli do lesa," priznal farmár. 

Podľa ochranára je najlepším ochranným prostriedkom fungujúci elektrický plot. 

Medveď vyčíňal aj neďaleko Prievidze, kde včelárovi zničil úle. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy