Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Levočskú horu opäť zaplavili pútnici z rôznych kútov Slovenska. Prišlo ich až 400-tisíc
Zdielať na

Levočskú horu opäť zaplavili pútnici z rôznych kútov Slovenska. Prišlo ich až 400-tisíc

LEVOČA / Spišský Sion, tak hovoria Mariánskej hore niektorí veriaci a dokonca aj kňazi. Nádhernú levočskú horu opäť zaplavili pútnici z rôznych kútov Slovenska. Veriacich pozdravil aj poľský kardinál, ktorý strávil posledné minúty života s pápežom Jánom Pavlom II.

Na Mariánsku horu v Levoči, kde sa konala každoročná Mariánska púť, zavítalo počas víkendu podľa odhadov okolo 400-tisíc veriacich zo Slovenska, Poľska aj Maďarska. Púť dnes vyvrcholila slávnostnou svätou omšou pod holým nebom, ktorú v slovenčine celebroval poľský kardinál Stanislaw Rylko, emeritný predseda Pápežskej rady pre laikov vo Vatikáne a arcikňaz Baziliky Santa Maria Maggiore v Ríme. Sám seba v úvode slávnosti označil ako pútnika, ktorý prišiel z Ríma, pričom prítomným odovzdal osobitné požehnanie a pozdrav od pápeža Františka. Vo svojej homílii pripomenul históriu levočského pútnického miesta, ktorá siaha do 13. storočia.

​Dnešnej slávnosti predchádzal takzvaný prípravný odpustový týždeň (30.6.-7.7.), počas neho sa na Mariánskej hore schádzali veriaci, aby sa spoločne pomodlili a uctili si Pannu Máriu. Najpestrejší program však ponúkol víkend. Podľa Jozefa Lapšanského, moderátora púte a jedného z organizátorov podujatia, počet pútnikov aj tento rok príjemne prekvapil. "Prišlo sem veľa mladých, ale aj mladých rodín s deťmi, bábätkami. V porovnaní s minulými ročníkmi sme registrovali viac peších pútnikov, a to aj v strednom a pokročilejšom veku," zhodnotil. Veľa z nich prišlo už v sobotu a prenocovalo pod stanmi na Mariánskej hore, neodradili ich ani blesky, hoci búrka ich napokon obišla. Jediným problémom bola podľa Lapšanského porucha vody, ktorá prestala tiecť v sobotu pred polnocou prestala, čo sa však napokon podarilo vyriešiť.

Kostol Navštívenia Panny Márie – bazilika minor na Mariánskej hore bol zaradený medzi svetové pútnické centrá. Púte veriacich sa tu konajú už storočia, podľa poľského kardinála Rylka neprestávali ani v ťažkých časoch druhej svetovej vojny, ani za komunistického režimu. Vo svojej homílii rovnako pripomenul slová svojho krajana, svätého Jána Pavla II., ktorý toto pútnické miesto navštívil v roku 1995, pričom ho označil za miesto nádeje. "Toto poslanie levočskej svätyne pokračuje aj dnes, časy sa menia, pominuli sa niektoré protináboženské ideológie, ako komunistický ateizmus, ale vznikajú nové, v istom zmysle ešte nebezpečnejšie od predošlých. Mariánska hora však napriek tomu ostáva dnes aj naďalej pevným miestom evanjelizácie, v ktorej dôležitú úlohu zohráva práve Mária," uviedol vo svojej homílii poľský kardinál Rylko. Podľa jeho slov levočská Madona aj naďalej priťahuje mnohé duše, a to aj napriek dnešným časom rastúcej sekularizácie európskeho kontinentu, a levočská hora ostáva miestom evanjelizácie i milosrdenstva.

Mesto Levoča je najstarším pútnickým miestom východného Slovenska, veriaci sa sem prichádzajú modliť od 13. storočia. Prvá kaplnka na levočskej hore bola postavená ešte v roku 1247. Pútnický kostol na Mariánskej hore posvätil v roku 1922 biskup Ján Vojtaššák. Na baziliku ho v roku 1984 povýšil pápež Ján Pavol II., ktorý sem zavítal 3. júla 1995. Za jeho prítomnosti vtedy išlo o najväčšiu púť, na levočskú horu zavítalo viac ako 650-tisíc pútnikov. Mariánska hora sa počtom pútnikov stala postupne najväčším pútnickým miestom na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy