Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najteplejšia vodná nádrž láka mnohých rekreantov. Obľúbil si ju aj bulharský cár
Zdielať na

Najteplejšia vodná nádrž láka mnohých rekreantov. Obľúbil si ju aj bulharský cár

GEMER / Nádrž, v ktorej je každý rok najteplejšia voda na celom Slovensku sa celkom príznačne volá Teplý vrch. Leží na Gemeri v Juhoslovenskej kotline, obklopená Revúckymi vrchmi. Tento kraj si obľúbil v minulosti aj bulharský cár Koburg, ktorý tam pravidelne trávil leto.

Vodná nádrž Teplý vrch je zatopená plocha s veľkosťou približne desať hektárov. Okrem toho, že slúžila na zavlažovanie a zmierňovanie prípadnej povodňovej vlny, tak sa samozrejme využíva aj na rekreáciu a rybolov. Je jedinečná tým, že má najteplejšiu vodu zo všetkých vodných nádrží na Slovensku. "V tejto chvíli má približne 28 stupňov Celzia," potvrdil Viliam Pauko, ATC Teplý vrch.

​Sú tu dve pláže. Jedna priamo v obci Teplý Vrch. Možnosť ubytovania je v hoteli na mieste ktorého stál pôvodne kaštieľ bulharského cára Koburga. Malá pláž je čistá, ale atrakcie by ste hľadali márne. Na náprotivnom brehu je klasický kemping. "Jednorazový vstup stojí pre osobu staršiu ako 15 rokov tri eurá, deti do 15 rokov dve eurá, dôchodcovia euro päťdesiat," informoval Viliam Pauko.

Dá sa tam stanovať, alebo ubytovať v chatkách. Vstupná časť pláže je pokrytá pieskom a kamienkami, nie je to úplne také hladučké ako jemný piesok niekde pri mori. Nachádza sa tam požičovňa vodných bicyklov a paddleboardov, ale tobogany, či iné moderné plážové atrakcie tam nenájdete. Umyvárky, sprchy, toalety otvorené, všetko funkčné a čisté a ani ľudia sa pri vode netlačia. V areáli je niekoľko bufetov a jedna reštaurácia s teplou stravou.

Teplý vrch láka aj rybárov. "No je to jedna z najlepších lokalít, čo sa týka rybárčenia, dobre zarybnený revír, veľmi dobre," informoval miestny rybár. Okrem krátkeho úseku sú ale brehy rozparcelované a prístup k vode nie je možný.

Ak chcete aktívne oddychovať aj so svojimi deťmi, určite neprehliadnite festival Za siedmimi horami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy