Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nekonečné rady a zdĺhavé čakanie na pas. Klientské centrá praskajú vo švíkoch
Zdielať na

Nekonečné rady a zdĺhavé čakanie na pas. Klientské centrá praskajú vo švíkoch

BRATISLAVA / Pri odchode na dovolenku si treba všetko skontrolovať, vrátane dokladov. Ak si napríklad zabudnete pas, z letiska vás môžu otočiť. Tieto situácie sa opakujú každý rok. Napriek tomu sú ľudia stále nepoučiteľní. Klientské centrá sú v ostatných dňoch preplnené a personál preťažený. Veľa ľudí si vybavuje doklady, ako sa vraví - o 5 minút 12.

V stredu aj vo štvrtok ráno pred otváracími hodinami pred bratislavským klientským centrom čakal veľký rad ľudí pri oboch vchodoch už o pol ôsmej. Situácia v klientských centrách z vlaňajšieho leta sa opakuje aj tento rok. Mnohí ľudia si nechali vybavovanie cestovných pasov na poslednú chvíľu. Personál tak čelí veľkému náporu klientov. Medzi nimi je aj veľa rodičov s malými deťmi, ktorí sa vybavujú dlhšie. "Sme na vrchole pasovej sezóny, s tým samozrejme súvisia aj dlhšie čakacie doby na oddeleniach dokladov," uviedla Denisa Baloghová, hovorkyňa PPZ SR. 

​Jedna z mamičiek si pas pre svoju dcérku doslova odchodila: "Už sme tu tretí krát, ráno sú tiež plní. Ona je ešte pokojné dieťa, takže sa to celkom dá, ale dlho je to. Už trištvrte hodinu (čakáme), lebo sa minuli tie prednostné lístky s deťmi, že nemajú zamestnancov na to."

Polícia ale tvrdí, že klientov upozorňovali od začiatku roka a nepomáha ani to. "Najvyťaženejšie dni sú pondelok, streda, piatok, ale napríklad vo štvrtok sme očakávali veľký nápor žiadostí," informovala Denisa Baloghová. A tak sa aj stalo. Možno aj preto, lebo na piatok vyšiel sviatok a klientské centrá boli zatvorené.

Pritom platí, že pas by mal mať platnosť minimálne 6 mesiacov od vstupu na územie krajiny. Niektoré štáty na tom trvajú. "Informáciu pre konkrétnu krajinu je možné získať na stránke príslušného zastupiteľského úradu v časti podmienky vstupu do krajiny," informoval Juraj Tomaga, riaditeľ tlačového odboru MZV. 

Netreba zabúdať ani na to, že deťom do 15 rokov treba vlastný cestovný pas aj do členských krajín EÚ. Na jeho vybavenie je nevyhnutný rodný list dieťaťa. Pas dostanete najrýchlejšie do dvoch dní a to za trojnásobok jeho základného poplatku. A pas od vás môžu žiadať aj vtedy, keď s tým nerátate. "Podmienku predložiť cestovný pas si môžu v prepravných podmienkach určiť letecké spoločnosti," 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy