Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezidentka Čaputová sviatok Cyrila a Metoda oslávila ako pútnička, Danko je hrdý, že sa k tradícii hlásime aj v ústave
Zdielať na

Prezidentka Čaputová sviatok Cyrila a Metoda oslávila ako pútnička, Danko je hrdý, že sa k tradícii hlásime aj v ústave

BRATISLAVA / Predseda NR SR Andrej Danko pri príležitosti 1156. výročia príchodu Cyrila a Metoda vyhlásil, že kultúrny dosah bratov zo Solúnu bol nesmierny nielen pre Slovensko, ale aj pre celý slovanský svet. K výročiu sa vyjadril aj premiér Peter Pellegrini, ktorý povedal, že na naše územie nepriniesli len vieru, ale aj vzdelanosť, a tým nás zaradili medzi moderné spoločnosti vtedajšieho sveta. Bazilika na levočskej hore mala tiež zvláštnu návštevu. Tento sviatok sem prišla osláviť Zuzana Čaputová, nie však ako prezidentka, ale ako obyčajná pútnička.

Do baziliky v Levoči najskôr kráčali ochrankári, až potom prezidentka, ktorú privítal spišský biskup. Organizátori nám prezradili, že im táto návšteva nespôsobila žiadne mimoriadne stresy. Omšu na sviatok Cyrila a Metoda mal celebrovať miestny farár, kvôli prezidentskej návšteve ich ale pred oltárom pribudlo viac. Nič iné sa viditeľne nemenilo. "Uľahčila nám to pravdaže, lebo neprišla ako štátna predstaviteľka ale ako pútnička," povedal Jozef Lapšanský, moderátor púte. Zuzana Čaputová bola na mariánskej hore v Levoči po prvýkrát. Pár dní pobudla na východe, preto dnešný sviatok oslávila práve tu. 

Podľa Pellegriniho nás zaradili medzi moderné spoločnosti vtedajšieho sveta

Vierozvestci Cyril a Metod, ktorých 1156. výročie príchodu na naše územie si pripomíname, patria medzi najvýznamnejšie osobnosti starých slovenských dejín. Na naše územie nepriniesli len vieru, ale aj vzdelanosť, a tým nás zaradili medzi moderné spoločnosti vtedajšieho sveta. "Politickým elitám pomohli lepšie pochopiť vlastnú hodnotovú identitu, aj smerovanie spoločenstva, ktoré spravovali a viedli. Napriek vtedajším turbulentným časom, kedy naše územie bolo vystavené rôznym mocenským záujmom a ideológiám, vždy dokázali obhájiť svoje presvedčenie a hodnoty, ktoré presadzovali. Pre nás ako ich nasledovníkov je inšpiratívna ich nezlomná viera vo vlastné poslanie a akokoľvek sa sled udalostí vyvíjal, nikdy nezišli z cesty, ktorej verili," vyjadril sa Peter Pellegrini. 

Aj teraz podľa slov premiéra stojíme pred celým radom otázok, aká bude hodnotová a politická budúcnosť Slovenska a Európy. "Som presvedčený, že ak chce byť úspešná, musí stáť na kultúrno – etickom odkaze týchto dvoch veľkých osobností našich dejín," dodal. 

Danko považuje tento sviatok za sviatok slovenskej štátnosti

Na sociálnej sieti to konštatoval predseda NR SR i SNS Andrej Danko, podľa ktorého príchod Cyrila a Metoda znamená v dejinách Slovákov jednu z najdôležitejších kapitol. "Všeobecne sa traduje, že sv. Cyril a Metod boli vierozvestci. To však je pravda len čiastočná, lebo vyslanci byzantského cisára Michala prišli do už pokrstenej krajiny a ich úlohou bolo upraviť cirkevné pomery tak, aby zodpovedali požiadavkám tamojších vládcov ako suverénov vo svojom štáte,“ zdôraznil Danko pri príležitosti dnešného 1156. výročia príchodu Cyrila a Metoda na naše územie.

Kultúrny dosah bratov zo Solúnu bol podľa neho nesmierny nielen pre Slovensko, ale aj pre celý slovanský svet. "Stáli pri zrode nášho národného písomníctva, našej národnej kultúry a prostredníctvom ich žiakov zo slovenského a moravského územia rozšírili slovanskú kultúru najskôr do Bulharska a neskôr na všetky slovanské územia," vysvetlil Danko.

Pozrite sa, ako vyzerali oslavy víťazstva nad fašizmom v Rusku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy