Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Trump: Spojené štáty americké sú najsilnejšie v histórii, patrí im nebo
Zdielať na

Trump: Spojené štáty americké sú najsilnejšie v histórii, patrí im nebo

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump pri príležitosti Dňa nezávislosti vyhlásil, že Spojené štáty sú teraz silnejšie než kedykoľvek predtým. Podľa jeho slov pre Američanov nie je nič nemožné a už čoskoro bude na Marse ich vlajka.

Tohtoročné oslavy Dňa nezávislosti boli neobvyklé vojenskou prehliadkou, za ktorej usporiadanie sa stal Trump terčom ostrej kritiky, aj kvôli finančnej nákladovosti celej akcie. Informovala o tom agentúra AP. Donald Trump vo svojom prejave hovoril o rade úspechov krajiny, vrátane pristátia na Marse pred 50 rokmi. "Veľmi skoro zapichneme americkú vlajku na Marse," povedal. 

Oslavy Dňa nezávislosti 

Hlavná časť osláv začala preletom prezidentského špeciálu, ktorý počas prítomnosti šéfa Bieleho domu na palube niesol znak Air Force One, a to nad parkovou promenádou National Mall až k budove Kapitolu. Začiatok programu bol ale odložený pre silný dážď. 

Prezidentov prejav striedali prehliadky každej z piatich organizačných zložiek síl USA s hudobným doprovodom. V úvode prejavu Trump povedal, že Spojen= štáty budú mať čoskoro aj vesmírne sily. Prezident ale vo svojej reči chválil armádu a pred preletom vojenských letiek rozprával príbehy týkajúce sa každej organizačnej zložky. 

"Po 65 rokoch sa žiadnemu nepriateľskému letectvu nepodarilo zabiť jedného amerického vojaka, pretože nebo patrí Spojeným štátom americkým," vyhlásil Trump. 

Do Washingtonu prišli tisícky stúpencov Donalda Trumpa, niektorí z nich mali aj čiapky so sloganom "Make America Great Again" (Vráťme Amerike znova jej veľkosť). Zároveň ale pred Bielym domom iní demonštrovali. Podľa agentúry Reuters zapálili americkú vlajku, zatiaľ čo iní prišli s bannerom, na ktorom bolo napísané - "Trump je vlastizradca".  

V USA vypukol neplánovaný ohňostroj. Rakety lietali všade. Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy