Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
TV JOJ vie o ďalšom cudzincovi, ktorému zrušili povolenie na pobyt. Ikechukwu sa už ani nemohol vrátiť
Zdielať na

TV JOJ vie o ďalšom cudzincovi, ktorému zrušili povolenie na pobyt. Ikechukwu sa už ani nemohol vrátiť

BRATISLAVA / Po tom, čo TV JOJ ako prvá upozornila na náhle zrušenie pobytu otcovi dvoch detí Egypťanovi Mohamedovi, sme objavili ďalší podobný prípad. Zatiaľ čo Mohamed má na zvrátenie situácie ešte 13 dní, Nigérijčan Ikechukwu sa už nemohol vrátiť z návštevy svojej domovskej krajiny späť na Slovensko. Polícia mu náhle zrušila pobyt u nás rovnako z obavy, že je nebezpečný pre štát. Svoje deti nevidel rok a pol. Takéto konanie napadol aj ústavný súd Slovenskej republiky.

"Moje milované deti mi veľmi chýbajú. Prešiel som si veľkou psychickou traumou, kým som čakal na rozhodnutie úradov. Trvá to už veľmi dlhé obdobie. V Afrike je to pre mňa neznesiteľné, nemám čo robiť. Slovensko je môj druhý domov a veľmi rád by som sa vrátil späť hneď ako to bude možné," uvádza vo svojom stanovisku Nigeríjčan Ikechukwu.

"Ja Ika poznám niekoľko rokov a môžem povedať, naozaj ja som nevidel v ňom žiadny problém. Je to človek slušný," povedal o ňom Ibrahim Maiga. Nigérijčan Ikechukwu žil v Európe 20 rokov, z 13 len na Slovensku. Domov do Nigérie vycestoval navštíviť rodinu a zariadiť si doklady pre slovenské občianstvo. Späť na Slovensko sa už ale vrátiť nemohol. Spúšťačom problému bolo vypršanie platnosti dokladu o trvalom pobyte na našom území. "Nakoľko on na Slovensku už mal neobmedzený pobyt. Bez toho, aby mal právoplatný doklad sa nemohol vrátiť späť," povedala jeho družka.

Nasledovalo množstvo žiadostí, vybavovania, telefonovania a čakania na obnovu platnosti rezidenčnej karty. Nič ale nepomohlo. "Zrazu v jeden deň prišlo rozhodnutie, začína sa proces o zrušenie jeho pobytu na Slovensku, že by mohol byť hrozbou pre Slovenskú republiku a jedná sa o utajovanú záležitosť," povedala družka.

"Žiaľ, musíme konštatovať, že týmto postupom nerešpektuje nález ústavného súdu. Pričom je týmto nálezom viazaný," povedal právnik Michal Onufer. Policajné prezídium stanovisko k tejto veci neposlalo. Máme ale jedno z jeho rozhodnutí, v ktorom ako dôvod na zrušenie pobytu polícia uvádza aj to, že Nigérijčan má byť koordinátorom organizácie, ktorá bola vyhlásená za teroristickú skupinu samotnou Nigérijskou republikou. "Jedná sa o taký istý kultúrny spolok ako je Matica Slovenská," povedala jeho družka. Zastal sa ho aj jeho kamarát. "Keby Ik bol terorista, v živote by som s ním nemal žiadny kontakt," uviedol Maiga.

Ik je po celý čas v Nigérii. Pritom náhle ukončenie dlhoročných väzieb k Slovensku nebolo jednoduché, napríklad celý rok bolo nutné platiť jeho odvody. Najpodstatnejšie je ale to, že sa nemohol vôbec brániť. Práve to vo svojom náleze napáda aj ústavný súd. Ten sa tým zaoberal na návrh Najvyššieho súdu. "Uvedenie v odôvodnení rozhodnutí policajného útvaru, že ide o bezpečnostný záujem Slovenska neumožňuje dotknutým osobám oboznámiť sa s presnými a úplnými dôvodmi. Napadnutá právna úprava zbavuje dotknuté osoby akejkoľvek možnosti oponovať tvrdeniu policajného orgánu, respektíve SIS, že jeho pobyt je nebezpečný pre Slovensko," uvádza sa v náleze Ústavného súdu SR.

"Predmetný nález ústavného súdu jednoznačne vyslovil, že pagraf 120 ods. 2 zákona o pobyte cudzincov nie je v súlade s viacerými článkami ústavy SR, ako aj Charty základných práv a EÚ. V takejto situácii tak cudzinec nemal možnosť sa účelne a zákonne brániť," dodal Onufer. Padli aj dve odvolania. Obe polícia podľa jeho družky zamietla. Tá ale tvrdí, že sa ani po roku a pol nevzdáva a chce podať žalobu na súd.

Pozrite si podobný prípad, na ktorý upozornila TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy