Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Aj kňazi podliehajú móde. Ten z východného Slovenska sa rozhodol pre letné rúcho
Zdielať na

Aj kňazi podliehajú móde. Ten z východného Slovenska sa rozhodol pre letné rúcho

OSADNÉ / Vedeli ste o tom, že aj kňazi menia svoje oblečenie podľa módnych trendov? Napríklad v Grécku a v Srbsku existujú firmy, ktoré šijú bohoslužobné rúcha a ponúkajú ich v katalógoch. V našich chrámoch väčšinou vidieť lesklé rúcha zo syntetických materiálov, no v tých je v lete na nevydržanie. Pravoslávny duchovný z Osadného sa však rozhodol, že to zmení a zmenu odporúča aj svojim kolegom.

Obliecť si celé liturgické oblečenie vyžaduje istý čas. Pri každom kúsku odevu totiž musí kňaz predniesť určenú modlitbu. Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, aj bohoslužobné rúcha podliehajú módnym trendom.

"Samozrejme, sú firmy, ktoré sa predbiehajú, len aby ušili tie najkrajšie rúcha pre svojich zákazníkov, kňazov," vraví pravoslávny kňaz Peter Soroka. Bohoslužba v pravoslávnej cirkvi môže trvať aj niekoľko hodín. 

Už pri pohľade do skrine je však vidieť, že rúcha sú ušité zo syntetických lesklých látok. "V lete, to si ani neviem predstaviť. Je mi v podstate jedno, v akom rúchu budem slúžiť, ale toto je už na mňa príliš žiariace a blýskavé," myslí si Sokora. 

Podľa duchovného otca by sa mali vrátiť takzvané biblické materiály, akými sú hodváb, vlna alebo ľan. "Možno, že na prvý pohľad to nevyzerá až tak esteticky, ale vyzerá to tak starobylejšie. My sme asi prvá farnosť na Slovensku, ktorá ich má," hovorí kňaz. Vybaviť ich vie aj pre kolegov, ak by mali záujme, varuje ale, že sa treba o ne starať a najmä ich aj žehliť. 

V okrese Nitra zas "úraduje" spievajúci kňaz. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy