Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rodinný život sa im rúca. Slovenské úrady rozhodli, že otec dvoch detí z Egypta musí opustiť Slovensko
Zdielať na

Rodinný život sa im rúca. Slovenské úrady rozhodli, že otec dvoch detí z Egypta musí opustiť Slovensko

BRATISLAVA / Manželia Slovenka Ľubka a Egypťan Mohamed sú v slzách. Ich rodinný život sa totiž otriasa v základoch. Stojí za tým rozhodnutie polície. Po piatich rokoch trvalého pobytu v našej krajine si Mohamed požiadal o predĺženie pobytu na neobmedzený čas. Prišiel ale šok. Polícia ho totiž vyhostila z dôvodu, že by ohrozil bezpečnosť v štáte.

"Ja sa bojím, nechcem odísť od mojej rodiny a neviem, čo robím zle na Slovensku," uviedol Mohamed. Ich život opísala aj jeho manželka. "Máme usporiadaný život, dve malé detičky. Nikdy sa nedostal do konfliktu zo zákonom. Je to jeden super človek, ktorý nikomu nikdy neublížil," povedala jeho žena Ľubomíra. Problém trvá už pol roka a polícia stihla zamietnuť aj odvolanie manželov. Rozhodnutie teda už nadobudlo právoplatnosť. "Na základe stanoviska príslušných orgánov policajný útvar nemal inú zákonnú možnosť ako zamietnuť žiadosť o udelenie trvalého pobytu," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

"Stanovisko vydala SIS, ktorú vždy oslovujú pri prípadoch udeľovania trvalého pobytu, bez udania akéhokoľvek bližšieho dôvodu. Doteraz si myslíme, že je to omyl," myslí si Ľubomíra. SIS v písomnom stanovisku reagovala: "Zdôrazňujeme, že v zmysle platnej zákonnej úpravy stanovisko SIS v takomto prípade nie je pre UBHCP záväzné. Policajný útvar je oprávnený rozhodnúť, nakoľko hodnotí všetky poskytnuté vyjadrenia a zistenia aplikujúc zásadu voľného hodnotenia dôkazov." 

Do prípadu vstúpila aj verejná ochrankyňa práv, na ktorú sa nešťastní manželia obrátili. S rozhodnutím polície o vyhostení Mohameda zo Slovenska sa Mária Patakyová nestotožnila, preto podala podnet na Generálnu prokuratúru, aby celú túto vec preverila. "Rozhodnutie policajného útvaru, ktoré zamietlo žiadosť pre bezpečnostné riziko bez bližších dôvodov a skutočností, je v rozpore s ústavou SR a správnou úpravou zákona o pobyte cudzincov na Slovensku. Pre účastníka konania je totiž nevyhnutné, aby poznal dôvody rozhodnutia, aby mohol dostatočne a účinne obhajovať svoje práva a záujmy," uviedla Michaela Pavelková, hovorkyňa verejnej ochrankyne práv.

"Máme za to, že rozhodnutia boli vydané v súlade s medzinárodnými dohovormi, s ústavou SR," dodala Baloghová. Zvláštny je ale v tejto situácii fakt, že Mohamed pracoval opakovane na bezpečnostnej konferencii Globsec. "Ja som robil trikrát na Globsec. Každý raz ma kontrolovali na polícii a prešiel som," povedal Mohamed.

"Z vykonaného dokazovania jednoznačne vyplýva, že je dôvodné v danom prípade uprednostniť záujem verejný pred záujmom samotného účastníka konania, a to z toho dôvodu, že je dôvodná obava, že účastník ohrozí bezpečnosť štátu alebo verejný poriadok," uviedla Baloghová. V prípade nastala ale aj ďalšia bizarnosť. Týkala sa ich maličkých synov. "Sme si naozaj v tom rozhodnutí prečítali, že oni zistili informačnými systémami, že my s manželom nemáme deti. Naši synovia sa narodili na Slovensku," povedala Ľubomíra.

Za možnosť bývať aj naďalej na Slovensku chce Egypťan Mohamed aj s manželkou tvrdo bojovať. Aj preto už v tejto veci podali žalobu na bratislavský súd. Na vyriešenie tohto problému ale majú mimoriadne krátky čas. Do uplynutia lehoty oprávneného pobytu totiž zostáva už len 20 dní a potom musí Mohamed Slovensko opustiť. "Za tými papiermi sa skrýva náš život, naše deti, naša budúcnosť. Je to veľmi ťažké pre nás," uviedla Ľubomíra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy