Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na Spiši majú gymnázium, ktoré riadi sekta
Zdielať na

Na Spiši majú gymnázium, ktoré riadi sekta

Zdroj: Ritcharnd Moskow

Otrasný prípad týrania malých detí, za ktorým stojí náboženská sekta sa môže dohrať aj na Slovensku.

Doteraz sme u nás síce ešte nezaznamenali takto medializovaný prípad, sekty sú však aktívne i tu. Podľa odborníkov je len otázkou času a tolerancie, či skôr ľahostajnosti ľudí, kedy sa takáto kauza prevalí aj na Slovensku. Podobné nebezpečenstvo podľa Miroslava Lojdu z Ústavu pre vzťahy štátu a cirkví dnes hrozí napríklad v prípade tzv. Rodovej školy vo východoslovenskom Hnilčíku.

Ide o gymnázium, ktoré sa vraj usiluje dostať deti bližšie k prírode. „Podstata nášho pedagogického zámeru spočíva v premyslenom usporiadaní všetkých výchovných a vzdelávacích aktivít v priebehu celého dňa tak, aby boli harmonicky rozvíjané všetky psychické funkcie. Povedané slovami M. P. Ščetinina – chceme rozvíjať „srdce i rozum“,“ informuje škola.

„Vyučovanie“ podľa falošného profesora

Gymnázium priznáva, že ich cieľom je čo najviac sa priblížiť k výchovnému štýlu M. Ščetinina, keďže ten vraj svojich žiakov vychováva v duchu pôvodných morálnych hodnôt, so vzťahom k prírode, k človeku, k životu. A škola v praxi skutočne funguje na základe metód tohto ruského pedagóga. To však nemá dovolené. „Rodová škola nedostala povolenie na experimentálnu výučbu podľa Ščetinina. Robí to tak, že žiaci sú väčšinu školského roka na študijnom pobyte v Rusku. Aj napriek úsiliu občanov sme zatiaľ zo strany štátu nezaznamenali žiadne kroky vedúce k náprave situácie,“ vystríha M. Lojda.

Gymnáziu je podľa expertov údajne napojené na ruský kult Anastázie. Podľa moskovského Centra pre štúdium náboženstiev a siekt je profesor Ščetinin falošný akademik a tzv. anastáziánovci patria medzi kulty. To podľa slovenského Centra prevencie v oblasti siekt Integra potvrdila aj Medzinárodná konferencia v Nižnom Novgorode ešte v roku 2001, ktorá vo svojom oficiálnom výstupe zaraďuje toto spoločenstvo práve medzi kulty. Hoci okolo tzv. anastáziánovcov začalo byť u nás rušno iba nedávno, neznamená to, že rôzne podozrivé spolky tu nepôsobia už dlhšie. Naopak. Tzv. deštrukčné spoločenstvá sa vo všeobecnosti na Slovensko dostali najmä v deväťdesiatych rokoch, priali im tu časy spoločenského uvoľnenia. Takúto klímu dobre využili, nezriedka zneužili.

Na Slovensku je asi dvesto siekt

Počet siekt sa iba ťažko zisťuje, no podľa expertov je ich tu približne sto až dvesto. Niektoré fungujú ako malé skupiny, iné majú medzinárodnú pôsobnosť. Bežný človek pritom na ne najčastejšie narazí na ich verejných akciách, prostredníctvom ktorých sa usilujú pozitívne zviditeľniť a kde vykonávajú i nábor do svojich sietí.

Takéto spoločenstvá v praxi používajú rôzne spôsoby náboru. Oslovujú ľudí na verejných miestach, pozývajú ich na koncert, či recitál, rozdávajú jedlo alebo predávajú (ich) knihy a časopisy na uliciach. Niektoré však používajú aj modernejšie spôsoby: vystupujú v  médiách, ponúkajú rôzne komunikačné a manažérske semináre, jazykové, či liečiteľské kurzy. Naletieť však nemusia iba ľudia, môže sa to stať dokonca aj celým mestám.

Zástupcovia Zvolena minulé leto privítali účastníkov Svetového behu harmónie. Organizátori podujatia sa vyjadrili, že má posilniť „medzinárodné priateľstvo a porozumenie.“ Primátor Miroslav Kusein zasa povedal, že „títo ľudia robia úžasnú vec pre celú spoločnosť, zaslúžia si obdiv.“ Akciu velebil a zároveň pripísal punc dôležitosti človeku, ktorý za „Svetovým behom harmónie“ stojí.

Vo Zvolene vítali vodcu nebezpečného kultu

Nie je ním je nikto iný ako Sri Chinmoy. Podľa miestnych novín športovec, filozof a umelec, podľa názoru odborníkov údajný vodca deštrukčného kultu či sekty. Ústav pre vzťahy štátu a cirkvi tvrdí, že „členstvo v komunite Sri Chinmoya predstavuje hlboký zásah do predchádzajúceho spôsobu života, môže viesť ku kultúrnemu, sociálnemu i osobnému odcudzeniu.“ Navyše, „u citlivých jednotlivcov môže vyvolať i psychické poškodenie.“

Ivana Škodová, ktorá sa venuje pôsobeniu zhubných siekt a kultov, upozorňuje, že „členovia žijú v oddelených komunitách, v prísnom celibáte. Často nemôžu slobodne nadväzovať vzťahy, alebo vyberať si a pozerať filmy. Sú zaťažení aj z finančnej stránky. Nie je totiž neobvyklé, že museli Sri Chinmoyovi posielať peniaze, ktoré slúžili ako ocenenie jeho „zázračných“ schopností, keď vykonával nejaký „výnimočný“ skutok.“

Chinmoyovi prívrženci údajne neraz začali trpieť psychickými poruchami či sociálnou odlúčenosťou. Chinmoyovmu hnutiu však nenaletel iba Zvolen, podobne sú na tom napríklad Košice, Dolný Smokovec, Levice, Banská Bystrica či Martin. Vidíme, že aj u nás sa už poľahky vplyvu obdobných spoločenstiev poddajú nie iba „obyčajní“ ľudia, ale aj ich oficiálni predstavitelia. Hnutia to potom využívajú na lepšie zviditeľňovanie sa pred verejnosťou.

Podľa osobného svedectva nebezpečná sekta robila nábor dokonca aj na festivale Pohoda. Michal Kaščák priznal, že s ňou mali spor. Prečítajte si o tom už zajtra.

Zdielať na

Najčítanejšie správy